Nogal wiedes | Vuurwerkverbod

Nu de kruitdampen zijn opgetrokken, de adrenaline is gezakt en het verstand (hopelijk) weer de overhand heeft, waag ik het erop: ik pleit voor een algeheel vuurwerkverbod. Ook het siervuurwerk?

Ja, ook het siervuurwerk. Ook dat knalt namelijk. Als het goed is hoog in de lucht, maar soms al in je gezicht. Bovendien, ga dat maar eens handhaven: knallen verboden, siervuurwerk toegestaan. ‘Echt agent, dit is siervuurwerk, leest u de bijsluiter maar’. Terwijl oom agent leest, ontploft het spul achter zijn rug.

Op oudejaarsavond reden we terug van het verjaardagsfeestje van onze zoon. Hij is op 31 december jarig en sinds mensenheugenis vuurwerkfanaat. Hij had een hele wagonlading ingeslagen. Siervuurwerk. Om de tien minuten keek hij nerveus op de mistradar (ja, die bestaat ook).

We kozen voor een rustige jaarwisseling in Heerenveen, dus reden na het diner huiswaarts. Er was mist voorspeld, maar in Zaandam was het helder. Tot over de Afsluitdijk was er niets aan de hand. Bij Bolsward veranderde dat snel, in Sneek zat het potdicht. Mijn vrouw volgde de witte streep via het open raam nauwlettend, ik focuste op pal voor mij opdoemende achterlichten.

Na Joure kwamen we in de file. Even later zagen we waarom: een flinke kettingbotsing bij knooppunt-Heerenveen. We kwamen heelhuids thuis. Rond middernacht zagen we vrijwel geen vuurwerk, we hoorden het wel. Uit Zaandam ontvingen we een appje met feeërieke, heldere siervuurwerkbeelden.

De schade tijdens de jaarwisseling in de gemeente Heerenveen bedraagt (tot dusver) 5000 euro, las ik. Dat is ongeveer gelijk aan vorig jaar. Valt relatief mee, zeggen we dan. Maar waarom willen we dit?

Nou ja, we? Uit een recente enquête bleek dat intussen zo’n zestig procent van de Nederlanders voor een vuurwerkverbod voor particulieren is. Elk jaar zijn er meer incidenten, meer gewonden en worden nog weer meer hulpverleners belaagd. Daarop past maar één helder antwoord: een algeheel vuurwerkverbod.

(Tekst Rob Kerkhoven)