De Uitdaging: ‘Dat NAiZz goed gaat lopen’

HEERENVEEN - In de rubriek De Uitdaging portretten van mensen met een bijzonder verhaal en de uitdaging in hun leven. Deze keer Jibran Naz, eigenaar van tweedehandskledingwinkel NAiZz in Heerenveen.

‘If you never try, you’ll never know’, prijkt er op een bordje in NAiZz aan de Lindegracht 15 in Heerenveen. Dat ‘advies’ heeft Jibran Naz (37) ter harte genomen.

In mei 2019 opende hij zijn eigen tweedehandskledingwinkel met naaiatelier ineen. Dat vak is hem met de paplepel ingegoten. Zijn vader had in Pakistan, waar Jibran vandaan komt, een aantal boetieks.

Gevlucht

In 2004 vluchtte Jibran naar Nederland. ,,We hebben elf jaar lang niks kunnen doen. Vooral veel wachten of we mochten blijven. Toen we mochten blijven, had ik echt het idee dat ik die elf jaar moest inhalen. Dat was mijn gedachte. Hoe sneller, hoe beter. Ik slaagde ook snel voor mijn inburgeringscursus”, vertelt Jibran.

Ondernemersfamilie

Hij ging aan de slag bij de Sligro. Daar werkte hij 2,5 jaar. Hij stopte omdat het ondernemersbloed te veel kriebelde.

,,Ik kom echt uit een ondernemersfamilie. Ik werkte ook in de zaak van mijn vader. Mijn broer was altijd daar. Van mijn vader heb ik het vak geleerd. Hij leerde mij naaien.”

In 2018 begon de ondernemer met het schrijven van een plan. In mei 2019 gingen de deuren van NAiZz (een combinatie van zijn achternaam en het Engelse woord ‘nice’) open.

Tweedehands

NAiZz is een tweedehandskledingzaak. ,,Destijds woonden wij dichtbij Rijssen. Zo kwam ik in contact met Hester van Zus & Zo. Zij heeft een soortgelijke winkel en veel van onze voorraad komt daar vandaan. Zij heeft mij top geholpen hier in de winkel.”

Ook kreeg de ondernemer veel steun van zijn vrouw en hielp de Kamer van Koophandel hem met zijn ondernemingsplan.

Studeren

Jibran komt uit een gezin van drie broers en drie zussen. ,,In Pakistan moet je alles zelf betalen. De regering helpt niet. Mijn ouders moesten dat dus voor zes kinderen doen. Mijn vader had een aantal boetieks en daar konden we van leven. Dat laat wel zien dat het succesvolle winkels waren. Mijn grote broer werkte bij mijn vader en ik zat op school. Elke keer als ik vrij was of vakantie had, hielp ik mee.”

In Pakistan studeerde Jibran computersoftware engineering. Hier in Nederland koos hij voor een boekhoudingopleiding. Dit omdat dat het te pas kwam bij zijn eigen onderneming.

Jassen van dekens

,,Ik woon in Heerenveen, daarom koos ik om hier een winkel te beginnen. Je had nog niet zo’n winkel in Heerenveen. Wij maken jassen van dekens uit de jaren zestig/zeventig, ontwerpen tassen, maken kussenslopen van spijkerstof en pimpen kleding zodat het een uniek item wordt.” Ook is het bij NAiZZ mogelijk om kleren te laten vermaken, een nieuwe rits in een broek te laten zetten of gordijnen in te laten korten. ,,Of als je wil dat je lievelingsjurk nog wat langer mee kan, dan kunnen we daar ook voor zorgen.”

Uniek

De ondernemer koos voor tweedehands vanwege het duurzaamheidsaspect. ,,Ik ben zelf iemand die niet zo snel kleding koopt. Ik houd veel van de wereld en de aarde, hoe die eruit ziet. Dan hoor je op het nieuws dat het niet zo goed gaat en dan denk ik: ‘Wat kunnen we doen?’ en ‘Wat kan ík doen?’ Hester deed dat ook. De jassen die we maken, die vind je nergens anders op de wereld. Er is er maar een van. Uniek zijn en bijdragen aan een gezond klimaat; dat is wat we willen.”

Goedlopende winkel

,,Mijn uitdaging is dat ik een goedlopende winkel heb en dat ik mijn familie hiermee kan steunen. Ook is mijn uitdaging om mensen bewust te maken van hoe wij omgaan met kleding. Merken laten hun kleding maken in fabrieken in Pakistan, Bangladesh en India en verkopen die dan voor zestig/zeventig/tachtig euro. Terwijl ze daar vijftig cent aan een klein kind betalen voor het maken van de kleren. Ik heb bijvoorbeeld een aantal klanten die zeggen: ‘We gaan geen nieuwe kleding meer kopen’. Dat vind ik erg leuk om te horen. Zo help je elkaar. Ik heb hier ook merkkleding, maar dan tweedehands. Vaak van iemand die een miskoop had of iets maar een keer heeft gedragen. Ik wil ook tegen iedereen zeggen: ‘Probeer het een keer’. Koop eens een tweedehands kledingstuk.”

Altijd beter

NAiZz is nu zo’n acht maanden open en Jibran is aardig tevreden. ,,Het gaat wel goed, maar het is lastig te oordelen omdat we nog geen jaar open zijn. Ik kom uit een ondernemersfamilie: het is nooit genoeg. Hoeveel je ook hebt, het kan eigenlijk altijd wel beter.”

Tevreden klanten

Wat hij leuk aan zijn werk vindt, is als hij een klant ziet lopen in een door hem gemaakte jas.

,,Of als een klant naar mij toekomt en vertelt dat ze vragen krijgt over waar ze haar leuke jas vandaan heeft. Dat geeft een topgevoel. Het maakt mij gewoon blij.”

(Tekst Mieke van Veen)