De verschillende soorten dakbedekking voor een plat dak

Aangeboden door: Homedeal

Er zijn verschillende soorten dakbedekking te vinden in Nederland. De ene is goedkoper dan de andere en deze verschillen zie je ook terug in bijvoorbeeld de duurzaamheid of levensduur.

Wanneer jij een plat dak hebt dat toe is aan vernieuwing van de dakbedekking, lees dan dit artikel over de verschillende varianten voor een plat dak. Er zijn namelijk mogelijkheden om je dak te verbeteren op het gebied van mate van onderhoud, levensduur en duurzaamheid.

Bitumen

Deze vorm van dakbedekking wordt alleen op platte daken gebruikt. Bitumen is zeer weerbestendig en daarnaast heeft het een levensduur van ongeveer 25 jaar. Elk dakdekkersbedrijf legt bitumen, hierdoor zijn specialisten makkelijk te vinden. Daarnaast is bitumen makkelijk te herstellen bij kleine beschadigingen met zogenoemde herstelstrips. Wat het ideaal maakt voor de handige doe-het-zelver. 

EPDM

Deze vorm van dakbedekking is gemaakt van synthetisch rubber en lijkt erg op bitumen. Het verschil met bitumen is dat EPDM erg elastisch is en hierdoor nog beter tegen temperatuurverschil bestand is. Daarnaast is het daardoor ook makkelijker om dakramen of andere dingen te verwerken in de dakbedekking. EPDM heeft daarnaast een levensduur van minstens 40 jaar, wanneer het goed gelegd is. 

PVC

Dit is een vorm van dakbedekking die erg lijkt op EPDM en het staat voor Poly-Viyl-Chloride. Het is gemaakt van kunstof en een dakdekker plaatst dit op dezelfde manier als bitumen door het te verwarmen. Een andere fijne bijkomstigheid is de duurzaamheid van PVC. Het is namelijk volledig recyclebaar. Daarnaast is PVC ook in het wit te verkrijgen, waardoor het beter beschermd is tegen hoge temperaturen. PVC heeft een levensduur van ongeveer 25 jaar.

Groendak 

Een groendak is een laag van vegetatie die bovenop een wortelbestendige dakbedekking geplaatst wordt. Wortelbestendige dakbedekking zijn EPDM en PVC. De voordelen van een groendak richten zich niet alleen op het milieu, maar ook op de levensduur van de dakbedekking zelf. De dakbedekking gaat tot wel 40 jaar langer mee met een groendak er overheen. Wanneer er dakdekkers gezocht zijn om een groendak te plaatsen, is het mogelijk dat deze lastiger te vinden zijn dan voor het plaatsen van bitumen. Dit komt omdat niet alle dakdekkers standaard groendaken plaatsen.