Vrijheid anno nu in het Fries Verzetsmuseum

Heerenveen - Het Fries Verzetsmuseum heeft een nieuwe tentoonstelling met als thema vrijheid anno nu. Elf Friezen met uiteenlopende achtergronden vertellen in het museum hun eigen verhaal over vrijheid. Hoe vrij voelen zij zich om zichzelf te zijn, hun beroep uit te oefenen of een religie aan te hangen? De fotoportretten en interviews zijn in opdracht van het museum gemaakt door Sjoerd Litjens, die eerder werkte aan het project Iepen Doar(p).

In het kader van 75 jaar bevrijding stelde het Fries Verzetsmuseum elf mensen uit Friesland de vraag: hoe vrij ben jij?, zo vertelt een woordvoerder. ,,Door wie zij zijn, hun achtergrond of situatie moeten zij de rechten die de meeste mensen als vanzelfsprekend beschouwen, soms nog steeds bevechten.”

Openhartige verhalen

Het resultaat is een serie indringende portretten van Marieke Kijk in de Vegte en Kees Muizelaar en openhartige verhalen door Sippy Tigchelaar en Sjoerd Litjens. Van Gerda uit Leeuwarden bijvoorbeeld. Zij heeft een lang en toegewijd kerkelijk leven achter zich. Tot haar vijftigste was ze getrouwd met een dominee. Het besluit om haar leven te willen delen met een vrouw had en heeft grote gevolgen. Of Meysam, die zijn passie voor dansen ontdekte op jonge leeftijd. In Iran, binnen het streng Islamitische gezin waarin hij opgroeide, was en is er voor dansen geen ruimte. Nu heeft hij een eigen dansschool en geeft op verschillende plekken in Friesland dansles aan kinderen.

75 jaar vrijheid

Met de nieuwe presentatie is het Fries Verzetsmuseum klaar voor de toekomst en het herdenkingsjaar 2020. Een aantal voorwerpen zijn gewisseld en tentoonstellingsteksten worden voortaan in vier talen aangeboden. Naast de vaste opstelling biedt het museum van 11 april 2020 tot en met 6 september 2020 een podium voor diverse projecten in het kader van 75 jaar vrijheid in Friesland.