Voorleestas voor leerlingen van obs De Optimist

HEERENVEEN - De kinderen van openbare basisschool De Optimist in Heerenveen werden donderdag voorgelezen tijdens de feestelijke start van de Nationale Voorleesdagen. Leesconsulent Marloes Landman van Bibliotheken Mar en Fean las de kleuters en de jongste kinderen van de schakelklas voor uit Moppereend van Joyce Dunbar en Petr Horáček, het prentenboek van het jaar.

Ook kregen de kinderen een cadeautje: Stichting Lezen biedt met steun van Stichting De Versterking aan zestig scholen de mogelijkheid mee te doen aan het project De Voorleestas. Met de Voorleestas wordt het voorlezen thuis tijdens de Nationale Voorleesdagen extra gestimuleerd. In de Voorleestas zitten aantrekkelijke materialen, zoals de mini-editie van het prentenboek van het jaar, een voorleesknuffeltje en foldermateriaal om thuis mee aan de slag te gaan.

Bij het voorlezen van Moppereend werd een kamishibai, een Japans vertelkastje, gebruikt en de kinderen konden naar de prenten kijken op een groot scherm. Na het voorlezen zongen de kinderen het liedje Mopperdag.

Ouders leveren belangrijke bijdrage

Met de ouders werd nog kort gepraat over het belang van voorlezen en de bibliotheek. Ouders leveren een belangrijke bijdrage aan de leesontwikkeling van hun kinderen. De kans dat kinderen uitgroeien tot lezers is vijf keer groter als ouders een positieve leesopvoeding bieden. De Nationale Voorleesdagen is een toonaangevende campagne waarin scholen en kinderopvang extra aandacht besteden aan voorlezen. Dat is een uitgelezen moment om ook het voorlezen thuis onder de aandacht te brengen.