FOTO'S | Bach in de schoolbanken bij CBS Het Kompas

HEERENVEEN - In het kader van de jubileumconcerten van het Warnser Bach Ensemble en het uitgebreide educatieve karakter daarvan zijn er de afgelopen weken leerzame muzieklessen gegeven door Stijn Aartsen, conservatorium student schoolmuziek.

Afgelopen week was dat in groep 7 en 8 van CBS Het Kompas in Heerenveen. De leerlingen maakten kennis met Bach en zijn muziek. Bij de tweede les komt er een vioolbouwer om uitleg geven over het instrument. 

Hieronder een door de organisatie zelf aangeleverd verslag.

Deze les is onderdeel van een fors educatief programma dat aan de jubileumconcerten hangt. Het doel daarvan is om jonge mensen in contact te brengen met de klassieke muziek.

,,Ons publiek wordt ouder en ouder. Daarom vinden we het belangrijk dat er jonge mensen naar onze concerten komen”, zegt Jet Haanstra, bestuurslid en koorlid van stichting podium frysKlassiek. ,,Het is belangrijk er op jonge leeftijd mee te beginnen, om kinderen er als het ware mee op te voeden.”

Het educatieve programma behelst meer dan alleen deze muzieklessen. Er is speciaal voor deze gelegenheid een kinderkoor samengesteld. De kinderen zijn al een paar weken met dirigent Marco Rypma aan het oefenen. Zij zingen het jubileumlied tijdens het concert, gecomponeerd door dirigente Pauli Yap en samengesteld van bekende Bach-melodieën.

Maar dat is nog niet het enige: er is door de stichting een muziek-estafette uitgeschreven. Kinderen die een instrument bespelen is gevraagd een bekende Bachmelodie te spelen, en daarvan een video in te sturen.

Van de ingestuurde video’s is een videoclip gemaakt. Die clip wordt vóór aanvang van het concert en in de pauze afgespeeld. Als kers op de taart mogen de kinderen die een video hebben ingestuurd ook een stukje meespelen met het grote professionele barok orkest Concerto d’Amsterdam. 

Dit hele programma draait om het 20-jarig bestaan van het Warnser Bach Ensemble.

Een projectkoor dat al 20 jaar in het begin van februari de prachtigste concerten verzorgt met muziek van Bach en zijn tijdgenoten. Het ensemble, dat bestaat uit een dertigtal vergevorderde amateurzangers, zingt voor deze feestelijke gelegenheid drie cantates, met als klapstuk het virtuoze Magnificat van Johann Sebastian Bach. De begeleiding wordt verzorgd door een professioneel orkest met oude barokinstrumenten; Concerto ‘d Amsterdam.

Bijzonder is dat de solistische partijen voor rekening van koorleden en oud-koorleden komen. Het geheel staat onder leiding van dirigente Pauli Yap.

Ook de kinderen zien schitteren met zang en muziek samen met het Warnser Bach Ensemble?

De jubileumconcerten zijn op 8 februari 19.00 uur in Trinitas Heerenveen en 9 februari 15.00 uur in de Martinikerk Bolsward.

Tickets viawbe.podiumfrysklassiek.nl.