Foto’s | Trouwring Jeltje Heida na 43 jaar teruggevonden dankzij metaaldetector Richard Devilee

BROEK-ZUID - Jeltje Heida (76) uit Broek-Zuid was 43 jaar lang haar trouwring kwijt. Al die jaren hoopte zij samen met haar man Klaas (84) dat de ring na ondertussen 53 jaar huwelijk weer zou opduiken.

Op de laatste dag van januari dit jaar kon Heida na al die jaren de ring eindelijk weer om haar vinger schuiven. Dat was op de dag dat zij na vier maanden revalidatie vanwege een nieuwe heup net weer thuiskwam.

,,Toen ik uit de Flecke in Joure kwam, zei mijn man dat hij wat voor mij had. Ik had al wel wat in zijn hand gezien, maar dacht dat het om een grapje ging en het een koperen ringetje was van een verwarmingsbuis. Het bleek echter mijn trouwring te zijn. De ring die ik als vervanging had gekregen bij ons 12,5 jaar huwelijk heb ik meteen afgedaan om de echte weer om mijn vinger te kunnen doen. Het is echt heel apart en ook geweldig natuurlijk om de ring weer terug te hebben. Je blijft hopen, maar verwacht had ik het niet meer.”

Melken

Heida verloor de ring tijdens het melken van de koeien. Waarschijnlijk, zo vermoeden zij en haar man, is de ring op de grond gevallen en in de uitwerpselen van de koeien beland. ,,Wij denken dat de ring via het uitrijden van mest op het weiland is beland. Zo moet het zijn gegaan”, zegt Klaas Heida.

Zoeken naar de ring is het echtpaar altijd blijven doen. Onder andere op de plek waar tot 2000 de oude boerderij stond. Ook toen kwam de ring niet boven water. Andere zoektochten leverden al die jaren eveneens niets op.

Het zag er dan ook naar uit dat de ring dan toch echt als verloren moest worden beschouwd. Totdat Richard Devilee uit Joure toestemming kreeg om met zijn metaaldetector in het weiland van de familie te speuren naar bodemvondsten.

Hij wilde graag in de weilanden zoeken vanwege de hoogteverschillen in het landschap. Dat is voor hem vaak een aanwijzing dat het land bewerkt is en er spullen te vinden zijn in de bodem.

Devilee werd op de verloren ring gewezen door Klaas Heida. Die vertelde hem tijdens het uitlaten van de hond op zondag waar de ring ongeveer moest liggen. Ook vertelde Heida over de inscriptie ‘Klaas 16-9-1966’.

Meteen raak

Een dag later al, op de maandag, was het raak en vond Devilee de ring op tien centimeter diepte.

,,Ik dacht nog: ‘Dat is mooi, een gouden ring’. Nadat ik de binnenkant van de ring schoon had geveegd en de inscriptie las, heb ik meteen de detector uitgezet en ben ik op een drafje naar de familie Heida gegaan. Er was helaas niemand thuis. Op donderdagavond heb ik vervolgens de ring alsnog kunnen langsbrengen”, zegt Devilee, die daarvoor ook al een aantal vondsten had gedaan in het betreffende stuk land. Zoals een zilveren gulden uit 1847 en enkele dukaten uit de periode 1650 tot 1780.

Op het moment dat Heida de bel hoorde gaan op donderdagavond dacht hij eerst nog: ‘Wie staat daar nou nog aan de deur’.

,,Ik was bezig met de muziekmappen samen te stellen voor mij en mijn vrouw van het koor van de protestantse kerk. Bleek het de heer Devilee te zijn. Ik had nooit meer verwacht dat de ring terug zou komen. Ik vind het echt onbegrijpelijk na al die tijd. Zelf ben ik wel eens op mollenvangst. Ik heb vaak gedacht: ‘Hoe mooi zou het zijn als de ring in een mollenbult zou zitten’. Dat bleek nooit het geval te zijn.”

Beeldje en eerdere ringen

Zoeken met de materiaaldetector doet Devilee ondertussen veertig jaar. Hij begon ermee nadat hij een keer met een kennis meeging die een metaaldetector bezat uit het leger.

,,Hij vond van alles in een weiland. Dat vond ik erg leuk. Ik dacht: ‘Dat wil ik ook wel’. Een jaar later heb ik in een dumpzaak voor militaire spullen een metaaldetector gekocht. De metaaldetector waarmee ik de trouwring heb gevonden, heb ik overigens sinds augustus en daarmee kan ik materialen vinden tot veertig centimeter diepte.”

Zelf haalde Devilee in 2006 de Jouster Courant na de vondst van een tien centimeter hoog Romeins beeldje van Mercurius, de God van de handel bij de Romeinen, uit de eerste eeuw na Christus. Dat vond hij in een weiland aan de Koarte Ekers in Joure.

Daarnaast bezorgde Devilee eerder al eens twee ringen bij hun Jouster eigenaren. Dat was in 2014 en betrof een platina zegelring en een dunne gouden ring.

,,Of deze trouwring mijn mooiste vondst was? Alles wat ik uit de bodem haal, vind ik heel bijzonder. Ik hoef ook geen beloning als ik iets terugvind. Iets vinden met de metaaldetector is voor mij op zich al een beloning van mijn hobby.”

(Tekst Jitze Hooghiemstra)