Simon Huang en Maggie Zhou: ‘We zijn geen virus, maar mensen’

HEERENVEEN - Simon Huang van het YUME-restaurant uit Heerenveen en Maggie Zhou uit Luinjeberd stuurden een artikel omtrent het coronavirus en de grappen die erover gemaakt worden. Dat wordt in de Chinese gemeenschap als kwetsend ervaren.

Samen met het YUME-restaurant in Heerenveen willen zij dit onder de aandacht brengen.

Deze week zijn veel Chinezes begonnen met hun stem te laten horen in een nieuwe fase van Chinese antidiscriminatie. Dat deden zij door het ondertekenen van de ‘Wij zijn geen virussen’ petitie. Die werd binnen drie dagen door 50.000 mensen ondertekend en is el meer dan 21.000 keer gedeeld via Facebook.

Zaterdag 15 februari is er van 14.00 tot 16.00 uur een protest voor het YUME sushi-restaurant in Heerenveen. ,,Met stille stem. We hebben dan ook een kartonnen bord bij ons met daarop de tekst: 'We zijn geen virus, maar mensen'.”

Hieronder de tekst van Huang en Zhou.

Misschien gebeurt er nog geen vicieuze incidenten om ons heen. Misschien hebben we de Chinese deugd van geduld en tolerantie geërfd. Misschien omdat ons Nederlands niet goed genoeg is om moedig en bekwaam te spreken. Misschien zijn we te druk om te werken aan de bescherming van de persoonlijke rechten van Chinezen. Misschien zijn er veel misschien.

We moedigen de Nederlanders om ons heen aan om onze rechten te verdedigen. We doen interviews met televisiezenders. We namen deel aan discussies tijdens een aantal landelijke TV-programma’s. We melden bij het politiebureau. We plaatsten stevige standpunten op internet. We zagen, hoorden en voelden het.

Rassendiscriminatie staat eigenlijk om de hoek van elk Aziatische afkomstige in Nederland en ik geloof dat de meeste van ons het zijn tegengekomen. Onze kinderen worden ook vaak bewust of onbedoeld aangevallen. We hebben veel voor onszelf en onze kinderen gedaan, maar we kunnen meer doen op weg naar antidiscriminatie.

Geïnspireerd door een Chinese straatkunstenaar in Florence in Italië stellen wij voor om Chinezen te beschermen in naam van de liefde en zich te verzetten tegen discriminatie.

Klik hier voor de petitie.