FOTO’S | Veel bijval voor stil protest in Heerenveen tegen kwetsende grappen over coronavirus

HEERENVEEN - Vanwege kwetsende grappen over het coronavirus is zaterdagmiddag een stil protest gehouden voor het YuMe-restaurant in Heerenveen.

Initiatiefnemers waren Simon Huang van het YuMe-restaurant en Maggie Zhou uit Luinjeberd. De kwetsende grappen over het coronavirus worden in de Chinese gemeenschap als kwetsend ervaren. Bij hun protest kregen zij veel bijval.

Deze week zijn veel Chinezes begonnen met hun stem te laten horen in een nieuwe fase van Chinese antidiscriminatie. Dat deden zij door het ondertekenen van de ‘Wij zijn geen virussen’ petitie. Die is ondertussen door meer dan 60.000 mensen ondertekend en is al meer dan 21.000 keer gedeeld via Facebook. De petitie wordt vermoedelijk op 16 maart aangeboden aan Raymond Knops, minister van Binnenlandse Zaken. Op die datum begint de Week Tegen Racisme.

De demonstratie gebeurde met stille stem. Te zien was een kartonnen bord met daarop de tekst: ‘Ik ben geen virus, maar een mens’. Ook kon zelf een boodschap op een bord worden geschreven. Dat gebeurde massaal.

Hieronder een eigen tekst van Huang en Zhou.

Misschien gebeurt er nog geen vicieuze incidenten om ons heen. Misschien hebben we de Chinese deugd van geduld en tolerantie geërfd. Misschien omdat ons Nederlands niet goed genoeg is om moedig en bekwaam te spreken. Misschien zijn we te druk om te werken aan de bescherming van de persoonlijke rechten van Chinezen. Misschien zijn er veel misschien.

We moedigen de Nederlanders om ons heen aan om onze rechten te verdedigen. We doen interviews met televisiezenders. We namen deel aan discussies tijdens een aantal landelijke TV-programma’s. We melden bij het politiebureau. We plaatsten stevige standpunten op internet. We zagen, hoorden en voelden het.

Rassendiscriminatie staat eigenlijk om de hoek van elk Aziatische afkomstige in Nederland en ik geloof dat de meeste van ons het zijn tegengekomen. Onze kinderen worden ook vaak bewust of onbedoeld aangevallen. We hebben veel voor onszelf en onze kinderen gedaan, maar we kunnen meer doen op weg naar antidiscriminatie.

Geïnspireerd door een Chinese straatkunstenaar in Florence in Italië stellen wij voor om Chinezen te beschermen in naam van de liefde en zich te verzetten tegen discriminatie.

Voor de petitie zie www.petities.com/we_zijn_geen_virussen.

(Foto’s Max van Gelder)