PvdA Heerenveen: ‘Het moet afgelopen zijn met onnodige verhogingen die incassobureaus innen bij te late betalingen’

HEERENVEEN Volgens de PvdA Heerenveen moet het afgelopen zijn met zoals de partij dat noemt ,,onnodige verhogingen die incassobureaus innen bij te late betalingen.”

De partij dient maandag 24 februari tijdens het behandelen van de kadernota sociaal domein een motie in waarin het college wordt verzocht om ervoor te zorgen dat ,,alle financiële vorderingen gelieerd aan de gemeente Heerenveen enkel zuivere bedragen zullen betreffen zonder onnodige verhogingen waaraan commerciële bedrijven verdienen.”

De motie is volgens de PvdA nodig omdat mensen snel een verhoging van hun vordering krijgen. ,,Vervolgens wordt er doorgegaan met het verdubbelen van de rekening totdat er zelfs een tienvoud van het oorspronkelijke bedrag is ontstaan. Daardoor kan er in een korte tijd een onnodige hoge schuld ontstaan met alle gevolgen van dien zoals een BKR-schuldenregistratie.”

Het berekenen van hoge rentes en incassokosten noemt de PvdA een verdienmodel waar miljoenen aan wordt verdiend. Terwijl volgens de partij de schuldenproblematiek in Heerenveen hiermee wordt aangewakkerd.

,,De PvdA Heerenveen verzet zich tegen deze praktijken en wil voorkomen dat de gemeente Heerenveen zelf gebruik maakt van deze bureaus”, zegt fractievoorzitter Wanda Ottens. Zij is van mening dat het momenteel de spuigaten uitloopt met de incassobureaus. ,,Sommige verdubbelen de te betalen bedragen al binnen een paar weken.”