De Uitdaging: ‘Goede 360-gradenfoto’s maken’

HEERENVEEN - In de rubriek De Uitdaging portretten van mensen met een bijzonder verhaal en de uitdaging in hun leven. Deze keer Frank Sinkeldam die onder de naam van Het Digitale Oog aan 360-gradenfotografie doet.

Het begon als hobby: fotografie. Nu wil Frank Sinkeldam (62) er geld mee verdienen. Sinds de middelbare school fotografeert Frank.

,,Eerst op de ‘normale’ manier; het platte vlak en analoog. Ik had een autowaswijk en een klant werkte bij een ontwikkelcentrale. Met hem maakte ik een deal: ik was voor jou de auto en om de zoveel tijd kan ik bij jou filmrolletjes af laten drukken”, zegt Frank Sinkeldam. Hij legde van alles vast: mensen, dieren, natuur en gebouwen. ,,Alles wat los en vast zit.”

Vijftig euro

Op 360-gradenfotografie maakt een vriend van de hobbyfotograaf hem attent. ,,Hij vertelde mij dat je camera’s hebt waarmee je rondom kan fotograferen.”

Zijn eerste 360-gradencamera kostte vijftig euro. ,,Achteraf een waardeloos ding, maar daar heb ik wel alles mee geleerd. Hij rammelde aan alle kanten. Daarna kocht ik beter spul. Ook met het idee omdat ik er wat mee wilde verdienen.”

Frank heeft nu een aantal camera’s waarmee hij zowel foto’s, als video’s maakt.

Bedrijven

,,Met mijn 360-gradencamera registreer ik vooral. Dat houdt in dat ik bijvoorbeeld voor bedrijven foto’s maak van hun interieur. Dat mensen een idee krijgen hoe het er ergens van binnen uit ziet.” Die foto’s plaatst Frank vervolgens op Google Maps. De camera heeft twee lenzen; een aan de voor- en een aan de achterkant. ,,De camera maakt een foto 200 graden die kant op en een foto 200 graden de andere kant op. Die twee foto’s kan je dan vervolgens aan elkaar stitchen (naaien).”

Australiër

Er zijn nog niet zoveel fotografen die aan 360-gradenfotografie doen. De hobbyfotograaf heeft zich zelf alles aangeleerd.

,,Ik ben lid van bepaalde Facebookgroepen die aan deze vorm van fotografie doen en ik heb veel tutorials gekeken.”

Frank heeft contact met fotografen van over de hele wereld. Zo ook met Ben Claremont, een Australiër die een eigen YouTubekanaal heeft.

,,Ik heb veel van hem geleerd. Hij was een keer in Nederland en toen zijn we samen op pad gegaan.”

Het Digitale Oog

,,Het lastige aan deze vorm van fotografie is dat je het eerst goed moet leren: hoe ga ik met mijn apparatuur om? Met ‘gewone’ fotografie denk je in het platte vlak, maar nu werk je met een camera die rondom foto’s maakt. Ik noem hem het digitale oog. Zo heb ik ook mijn bedrijfje genoemd die ik 1 februari dit jaar oprichtte.”

Opstarten

Nu is Frank vooral druk met het opstarten van zijn bedrijf. ,,Ik ga momenteel niet veel met de camera op pad. Ik ben echt bezig om hier mijn beroep van te maken. Ik heb mij ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en ik ben bezig mijn website te verbeteren; ik ben echt bezig met het opstarten van mijn bedrijf. Dat is ook de uitdaging.”

De hobbyfotograaf zou het het mooist vinden als hij dan opdrachten gaat krijgen. ,,Maar ik ga ook bedrijven benaderen. En ik ga binnenkort met mijn vrouw op ‘business trip’ naar Winterswijk. Daar verblijven we een tijdje en dan ga ik vanuit daar een aantal bedrijven benaderen en mijn diensten als 360-gradenfotograaf aanbieden.”

Van alles

Hiervoor was Frank werkzaam als postbezorger, in de techniek, als chauffeur van een piloot en is hij reisleider geweest. ,,Ik heb van alles en nog wat gedaan. Creativiteit loopt eigenlijk wel als rode draad door mijn leven. Daar past de 360-gradenfotografie goed in. Ik ben iemand die verstand heeft van een hoop dingen, maar niet in een specifiek iets. Wat ik leuk vind, zijn beroepen waar je te maken hebt met mensen.”

Kunstzinnig

,,Naast het opstarten van Het Digitale Oog is mijn uitdaging om goede foto’s te maken en ze uiteindelijk te exposeren. Naast 360-gradenfoto’s voor bedrijven, maak ik hobbymatig wat meer kunstzinnigere foto’s. Ik werk vaak met een statief en kan bijvoorbeeld leuke groepsfoto’s maken. Dan gaat iedereen om de camera heen staan en krijg je een leuk effect. Ik kan mezelf met behulp van bewerkingsprogramma’s van de foto af halen.”

Ook bewerkt Frank zijn foto’s als zogenaamde ‘bol’, ‘tiny panet’ of ‘rabbit hole’.

Abstract

Wat de 360-gradenfotograaf leuk vindt aan het maken van 360-gradenfoto’s is dat het anders is en dat er niet veel mensen zijn die dit doen.

,,Je kan er hele abstracte foto’s mee maken die je met een ‘normale’ camera niet voor elkaar krijgt. Ik gebruik eigenlijk nu ook alleen maar de 360-gradencamera. De ‘normale’ camera zit zo'n beetje in de mottenballen.”

Internationaal

Frank hoopt steeds meer bekendheid te krijgen en mooie opdrachten. ,,Dat ze me kunnen vinden en dat dit zich gaat rondspreken. Ik wil mensen bewust maken van Het Digitale Oog.”

Hij begint in Nederland, daar wil hij langzaam dingetjes opbouwen. ,,Als het goed loopt; dan gaan we internationaal”, zegt hij met een knipoog.

,,Maar waarom ook niet? We gaan dan het liefst naar Zuid-Afrika. Daar zijn mijn vrouw en ik aan verknocht. Er is zoveel te doen, het kan allemaal en dat lijkt me heel leuk.”

(Tekst Mieke van Veen)