Oplichtster uit Heerenveen mogelijk een jaar de cel in

Een 41-jarige inwoonster van Heerenveen hangt een celstraf van een jaar, waarvan een half jaar voorwaardelijk, boven het hoofd wegens oplichting. Dit hoorde zij woensdag tegen zich eisen in de rechtbank in Arnhem.

De vrouw zou begin vorig jaar vijf slachtoffers voor duizenden euro’s hebben opgelicht door ze huur en borg voor een woning in Rheden te vragen. Zij hebben echter nooit de sleutels gekregen. De officiële huurder is ook voor meer dan duizend euro het schip in gegaan omdat de 41-jarige onderhuurster hem geen huur betaalde.

18.500 euro

De Heerenveense wordt er van verdacht 18.500 euro te hebben verdiend. Als ze schuldig wordt bevonden, moet ze die ook terugbetalen. De verdachte heeft zich sinds haar aanhouding, op 27 mei op Schiphol, beroepen op haar zwijgrecht. Voor de Arnhemse rechters ontkende zij alles wat haar door justitie wordt aangerekend.

Toch was een aantal slachtoffers in de rechtszaal aanwezig. Twee van hen vertelden de rechters onder ede dat zij met ‘duizend tot tweeduizend procent’ zekerheid de verdachte herkenden als degene die hen in Rheden had ontvangen en waarmee ze zaken hadden gedaan.

Dat verliep bij alle slachtoffers op dezelfde wijze. Zij vonden de aangeboden woning op Marktplaats of Facebook en maakten een afspraak met de vrouw. Die ontving hen telkens vriendelijk en leidde hen rond. Daarna vroeg ze om een flinke borg en een maand huur (duizend euro) vooruit te betalen. Dat gebeurde cash of via de rekening van de vrouw. Sommige slachtoffers betaalden ook voor de meubels die in het huis stonden.

Vertrek naar Amerika

De vrouw zei dat ze zou vertrekken naar Amerika. De sleuteloverdracht vond echter nooit plaats. Eind april stond zelfs een groep verschillende huurders voor het huis, in afwachting van de sleutels. De politie kwam er bij en de slachtoffers hebben aangifte gedaan.

De vrouw woonde destijds in een camper op een nabijgelegen recreatiepark. Een neef van haar zou de woning hebben overgenomen. Die zou een complot tegen haar hebben aangespannen, omdat zij weigerde mee te betalen aan de productie van drugs, zo spiegelde ze de rechtbank voor. Inmiddels woont de 41-jarige bij haar vriend.

‘Nepmakelaar’

Het is niet de eerste keer dat de vrouw wordt verdacht van oplichting. Zij staat bekend bij misdaadverslaggevers Alberto Stegeman en John van den Heuvel als ‘nepmakelaar’ in Spanje. In 2016 zou zij slachtoffers honderdduizenden euro’s afhandig hebben gemaakt door huizen te verkopen en aanbetalingen te vragen. Daarna heeft ze een rookgordijn opgetrokken.

Mensen dachten dat ze was overleden, maar ze dook later weer op in Emmen. Daar haalde ze de media omdat ze veertien honden maandenlang in een pension liet zitten zonder daar voor te betalen.

De rechtbank doet op 11 maart uitspraak in de Rhedense oplichtingszaak.