Houthobbyist Kor van der Meulen: ‘Dit is een voor iedereen goed en betaalbaar alternatief om fijnstof uit de lucht halen’

ROTTUM Kor van der Meulen uit Rottum zegt een luchtreiniger te hebben uitgevonden dat volgens hem beter werkt dan huidige apparaten die op de markt zijn en eveneens fijnstof uit de lucht halen.

Ook biedt het filter volgens Van de Meulen een betaalbaar alternatief voor zowel de hobbyist, als voor mensen met onder andere astmatische klachten.

De Rottumer kwam op het idee voor het filter vanuit zijn jarenlange hobby als houtbewerker. ,,Fijnstof is dodelijk. Bij houtbewerken draag je daarom beschermende kleding, een goed mondmasker en eventueel gehoorbescherming en veiligheidsbril. Voor de stof die bij houtbewerken vrijkomt heb je luchtreinigers die fijnstof uit de lucht halen. Maar er is nu van alles op de markt. Dat is voor de hobbyist niet te betalen of het werkt niet.”

Van der Meulen zegt als product engineer bij een wereldwijde speler in Heerenveen op het gebied van luchtfilters te weten waar hij over praat. ,,Het apparaat dat ik heb ontwikkeld heeft een veel hogere capaciteit dan bestaande producten. Het kan ook gebruikt worden voor de woonomgeving.”

Bouwpakket

Het apparaat dat hij heeft ontwikkeld en waar patent op rust betreft een bouwpakket en wordt geleverd met een bouwtekening. Het filterpakket bestaat uit een: voorfilter, fijnfilter, drukregelaar en een bouwtekening. Daarnaast krijgt de koper een adres waar goede ventilatoren te koop zijn. Desgewenst is een sensor die het apparaat automatisch in- en uitschakelt ook mogelijk.

,,Ik heb zelf metingen gedaan in mijn eigen werkplaats. Binnen twintig minuten waren alle deeltjes tot 0,3 micron (1 micron is 1/1000 millimeter) (uit de lucht gehaald. Daar heb ik ook statistieken van. Daarnaast dateert het eerste filter dat ik heb gemaakt uit 2009. Dat hangt nog steeds in mijn werkplaats en werkt nog altijd.”

Ook op het forum woodworking.nl dat in 2008 is opgericht door Jaap Bosma uit Terkaple en ondertussen meer dan 25.000 leden uit binnen- en buitenland heeft, zegt Van der Meulen louter enthousiaste reacties te ontvangen.

Experts hebben het filter niet getest. Volgens Van der Meulen is dat vanwege zijn vakkennis ook niet nodig. ,,En het klinkt misschien wat eigenwijs, maar ik ben nog niemand tegengekomen die meer van luchtfiltering afweet dan ik. Met mijn professionele kennis kan ik staven wat ik zeg over mijn filter. Ik heb het filter zelf getest en het werkt.”

‘Niet rijk van worden’

Ondertussen zijn al een ongeveer vierhonderd filtersets verkocht. Die zijn te krijgen in verschillende varianten en kosten tussen de 325 en 425 euro. Ter vergelijking: een filter van fabrikanten kost tussen de 1000 en 5000 euro. Rijk worden van zijn vinding zegt Van der Meulen niet te hoeven worden.

,,Ik verdien er zelf een heel klein beetje aan. Dat is net genoeg om er gereedschap en hout van te kopen voor mijn hobby. Waar het mij vooral omgaat is mensen af te helpen van het fijnstofprobleem en daar ook advies in te geven. Mensen kunnen daarover ook informatie vinden op mijn site kiesvoorminderfijnstof.nl. Ik ben nu 60 jaar en het enige wat ik wel mooi zou vinden is als ik in plaats van vijf dagen voor een baas werken wat ik nu doe dat zou kunnen afbouwen naar drie dagen. En dan twee dagen bezig zijn met het luchtfiltersysteem. Want wat ik graag wil is om met mijn vakkennis meer te kunnen betekenen voor hobbyisten, zzp’ers en particulieren.”

(Tekst Jitze Hooghiemstra)