De Uitdaging: ‘Naar elkaar om blijven kijken’

HEERENVEEN - In de rubriek De Uitdaging portretten van mensen met een bijzonder verhaal en de uitdaging in hun leven. Deze keer Cornelieke de Jong, initiatiefneemster van de Facebookgroep Coronahulp Heerenveen.

Cornelieke de Jong (31) uit Heerenveen kwam op het idee voor de Facebookgroep Coronahulp Heerenveen door haar 97-jarige oma uit De Knipe.

,,Ze belde me dat ze het jammer vond dat haar sociale activiteiten één voor één werden gecanceld. Ze houdt van het sociale, daar kijkt ze naar uit. Van de een op andere dag kwam ze thuis te zitten”, zegt Cornelieke de Jong.

Sindsdien bellen de twee elke dag. ,,Dat is heel prettig. Maar ik dacht: ‘Er zijn vast meer mensen die het fijn zouden vinden. Mijn oma is daarin niet alleen’. Zo ontstond het idee voor de Facebookgroep.”

Platform

De oprichting van de groep was vrijdagavond 13 maart. Het weekend daarna was Cornelieke actief bezig met het benaderen van contactpersonen uit verschillende wijken in Heerenveen.

,,Ik heb daarnaast contact gezocht met bso’s, het ziekenhuis, de gemeente en Caleidoscoop. Dit om de Facebookgroep onder de aandacht te brengen en de groep zo groot mogelijk te maken qua hulp en aanbod. Dat het een lokaal platform zou worden waar inwoners voor zichzelf of namens een Facebookloze ander, oproepjes kunnen plaatsen.”

Dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Inmiddels telt de groep meer dan 1200 leden.

Bereidwillig

In de groep komen verschillende hulpvragen voorbij. ,,Laatst van een stel uit Heerenveen dat aankwam met de boot vanaf Schiermonnikoog. Zij hadden pittige gezondheidsklachten en zochten vervoer terug. Het openbaar vervoer was geen optie vanwege de klachten. Ze plaatsten een oproepje en binnen no time waren er mensen die reageerden met: ‘Stuur een persoonlijk bericht en ik haal je op bij de haven. De honden mogen ook mee’. Dat vind ik geweldig. Dat mensen meteen klaar staan om een ander uit de brand te helpen.”

Ook worden er boodschappen gedaan, kaartjes geschreven en belletjes gepleegd.

,,Fantastisch hoe mensen in en rondom Heerenveen bereidwillig zijn om een ander te helpen en te ondersteunen.”

Laagdrempelig

,,Het zijn mensen die elkaar niet kennen. Het is heel laagdrempelig. Je ziet een oproepje en als je denkt dat je in de gelegenheid bent om dit voor een ander te doen, dan reageer je. Bij de een past het om een kaartje te schrijven en iemand anders is in de gelegenheid om iemand op te halen. Het maakt het een mooie laagdrempelige manier om elkaar snel te helpen.”

Cornelieke monitort de Facebookgroep. Ze leest mee en houdt onder andere in de gaten of er geen dubbelingen van initiatieven op de pagina komen. Zelf heeft ze zich, samen met haar moeder die gepensioneerd verpleegkundige is, aangemeld bij de Tjongerschans voor hulp.

Briefjes

De initiatiefneemster ziet ook dat er initiatieven in de omliggende dorpen van Heerenveen ontpoppen. Dat er in omliggende dorpen briefjes met telefoonnummers door de brievenbus worden gedaan met de mededeling: ‘Als u het fijn zou vinden, kunt u mij bellen’.

,,Zo wordt ook de doelgroep zonder social media bereikt. Mijn moeder is bijvoorbeeld actief in De Knipe als vrijwilliger. Ze organiseert koffie-ochtenden voor ouderen, maar die gaan nu niet door. Samen met andere vrijwilligers heeft ze nu een actie opgezet met een berichtje in de dorpskrant. Dat mensen een aantal vrijwilligers kunnen bellen, mochten ze behoefte hebben aan sociaal contact. Al die initiatieven zijn fantastisch en al die lokale vrijwilligers verdienen een dikke pluim.”

Burgerschap

In het dagelijks leven is Cornelieke docent Burgerschap aan ROC Friese Poort in Sneek.

,,Ik ben nu druk bezig om afstandsonderwijs vorm te geven. En in navolging van de Facebookgroep heb ik ook onder mijn eigen leerlingen een vrijwillige burgerschap-opdracht uitgezet. Ze krijgen de opdracht om, op vrijwillige basis en binnen de richtlijnen van het RIVM, hulp te bieden aan een ander in hun buurt. Van de hulpactie kunnen ze vervolgens een leuke foto plaatsen in de digitale leeromgeving. Dat vindt Friese Poort ook belangrijk. Studenten stimuleren om om zich heen te kijken. Niet alleen kwalificatie, ook een stukje persoonsvorming. Dat kan deze tijden mooi aan bod komen.”

Achtervang

Cornelieke verwacht dat de aankomende weken de hulpvragen zullen blijven komen.

,,Mensen redden zich in eerste instantie vaak wel, ze kunnen terugvallen op hun eigen netwerk. Afhankelijk van hoe het virus zich gaat ontwikkelen, zullen de oproepjes toenemen. In de dorpen zijn de sociale structuren vrij sterk. Maar als mensen uit het eigen netwerk ziek zijn, dan dunt dat uit. Dan is het fijn als er ergens een achtervang is. Ik zie deze Facebookgroep als tijdelijk onderdeel van zo’n achtervang."

Omkijken

,,In tijden van crisis zie je dat bepaalde waarden, zoals vertrouwen, solidariteit en gezondheid, opeens heel belangrijk worden. Het omkijken naar elkaar. Ik vind het een mooie uitdaging, als deze crisis straks voorbij is, dat we dat meenemen. Als het normale leven over een tijdje weer is hervat, dat we denken aan deze periode. Dat we naar elkaar om blijven kijken, buiten tijden van crisis.”

Helpen

Het gaat er volgens Cornelieke om dat je later nog eens terugdenkt aan de coronacrisistijd, in de zin van dat het een goed gevoel gaf om elkaar te helpen.

,,We staan samen klaar, dorpen verenigen zich en in bijvoorbeeld de Tjongerschans worden mensen opgeroepen om te helpen. Iedereen is bereid om bij te dragen. Laten we dat meenemen.”

Ze vindt het ook een geruststellende gedachte dat, in tijden van crisis, mensen elkaar helpen.

,,Je ziet het gebeuren. Maar ik wil hierbij ook alle mensen, die buiten crisistijd hulp bieden aan elkaar, extra in het zonnetje zetten. We zijn met z’n allen bereid om een steentje bij te dragen. Dat vind ik mooi.”

Klik hier voor de Facebookgroep Coronahulp Heerenveen.

(Tekst Mieke van Veen)