Hekken op slot rond weidevogelgebieden Staatsbosbeheer

Om wandelaars en honden uit de buurt van vogels te houden, heeft Staatsbosbeheer de hekken rond vier Zuidoost-Friese weidevogelgebieden met kettingen en hangsloten vergrendeld.

De maatregelen gelden voor de Lange Ripen bij Tijnje, de Warren bij de Uilesprong, de Frieswijkpolder bij Aldeboarn en de Slûshoeke bij de Deelen. Dit zijn stuk voor stuk beschermde broedgebieden voor weidevogels, die tussen 1 maart en 1 juni niet mogen worden betreden.

De laatste tijd zijn hier echter geregeld wandelaars met loslopende honden gesignaleerd die de borden negeren. Wanneer zij worden betrapt door een opsporingsambtenaar krijgen zij bekeuringen van 104 euro, zegt boswachter Mano van Wesel.

Van Wesel: ,,Misschien zijn het mensen die vanwege coronamaatregelen de drukte elders willen ontlopen, maar de broedende kieviten hebben ook rust nodig. Die werken zich al uit de naad. Er hoeft maar een roofvogel over te komen, of ze vliegen er met zijn allen op af. Daar hoeven ze niet ook nog mensen en honden bij.’’