‘Voedselbank Heerenveen staat momenteel voor een grote uitdaging’

HEERENVEEN ,,De uitdaging is erg groot momenteel”, zegt Herman Spruijt, voorzitter van de Voedselbank Heerenveen. Door het hamstergedrag van mensen ontvangt de Voedselbank volgens hem momenteel weinig tot geen voedingsmiddelen meer van supermarkten.

,,Voorheen ontvingen wij bijna al het voedsel voor klanten gratis. Aan de andere kant melden meer mensen zich nu aan bij de Voedselbank Heerenveen.”

Mensen die zich melden bij de Voedselbank hebben onvoldoende inkomen om zichzelf en hun gezin te voeden. De afgelopen maanden verdeelden de zestig vrijwilligers van de Voedselbank Heerenveen elke twee weken voedselpakketten onder tweehonderd gezinnen en elke vrijdag aan honderd gezinnen.

,,Afgelopen week hebben wij al vijftig extra aanmeldingen gehad en dat zal de komende tijd alleen maar toenemen”, vreest Spruijt.

Noodpakketten

Aan mensen in nood die echt niets hebben verstrekt de Voedselbank elke woensdag noodpakketten gevuld met levensmiddelen die bijna over de datum zijn.

Volgens Spruijt zal een groep mensen die nu wel de hulp van de Voedselbank nodig heeft zich niet melden. ,,De drempel is voor hun te hoog. Zij schamen zich hiervoor. Dus let in je omgeving op elkaar. Deze mensen zijn ook geholpen met eten van buurtgenoten, familie of vrienden. Daarnaast ontving de Voedselbank afgelopen week enorm veel eten uit de keukens van de horeca Heerenveen. Fantastisch.”

Ook doneerden serviceclubs zoals de Lions Heerenveen e.o. en Lions Heerenveen 2.0 geld om per direct voedsel te kunnen kopen. En dat is hard nodig volgens Spruijt.

,,Nu moeten we vrijwel alles kopen om ervoor te zorgen dat cliënten genoeg kunnen eten. Dat kost vijftig euro per pakket voor een gezin. Wij hebben ook veel privédonaties ontvangen, dat is prachtig.”

BOA’s en dranghekken

Maar de hulp is volgens Spruijt niet genoeg. ,,Voor nu is de behoefte aan voedsel of geld het grootst. Voor deze week is er de uitdaging om klanten die vrijdag pakketten afhalen aan de RIVM-richtlijnen wegens corona te laten houden. De noodmaatregel om 1,5 meter afstand te houden blijkt soms moeilijk als mensen bekenden zien en toch in groepjes met elkaar praten. De politie zet daarom vrijdag twee BOA’s en dranghekken in om alles in goede banen te leiden.”

Een ander aandachtspunt noemt Spruijt de enorme groep vrijwilligers die zich nu heeft aangemeld om te helpen.

,,Die zijn niet zomaar ingewerkt zonder het al drukke uitgeefproces te verstoren. En voor nu is het belangrijk dat alles goed blijft draaien.”

Hart voor Heerenveen

Hart voor Heerenveen heeft de hulp aangeboden van het Vrijwilligers Servicepunt Heerenveen die vrijwilligers registreert en koppelt aan hulpvragen.

Dat betreft praktische hulp om pakketten te vullen, maar ook organisatorische hulp zoals meedenken en coördineren met het bestuur. Intern wordt momenteel nagedacht over wat handig is voor de lange termijn.

Maximale aantal klanten

De laatste uitdaging voor de Voedselbank Heerenveen is het maximaal aantal te bedienen aantal klanten. Volgens Spruijt ligt dat aantal rond de driehonderd per twee weken. Momenteel zijn dat er 250 per twee weken.

,,Naast de voedselaanvoer en het aantal vrijwilligers dat hiermee heeft te maken speelt koeling een rol. Dat is voor nu nog geen probleem, maar het is wel handig om hier alvast over na te denken.”

Maatschappelijk Betrokken Ondernemen

Hart voor Heerenveen, onderdeel van Caleidoscoop Welzijn, zet zich in voor Maatschappelijk Betrokken Ondernemen om lokale maatschappelijke organisaties te helpen.

Hart voor Heerenveen roept ondernemers, serviceclubs en bewoners op om de Voedselbank Heerenveen juist nu draaiende te houden.

Meer informatie via voedsel-heerenveen@hotmail.com, www.voedselbankheerenveen.com en via Herman Spruijt: 06-2702 7016.