Nieuwe plek gevonden in Heerenveen voor beeld Fedde Schurer

HEERENVEEN Het standbeeld van schrijver, dichter en socialist Fedde Schurer in Heerenveen wordt verplaatst van het Gemeenteplein naar het grasveld aan de Kerkstraat.

Het gaat om het driehoekige grasveldje, links van de ingang voor auto’s naar de parkeergarage. Eerder werd al bepaald dat het bronzen beeld in of nabij het centrum moet blijven, maar dan meer in het zicht voor iedereen.

In 2017 ontstond enige ophef over de plek van het beeld van Fedde Schurer. Aan de zijkant van het Gemeenteplein werd het beeld opgeslokt door het terras van horecazaak ’t Gerecht. Terwijl Schurer (1898-1968) nota bene geheelonthouder was.

Verzoek van vrienden van kunstenaar

Het verzoek tot verplaatsing kwam van drie vrienden van de in 2019 overleden kunstenaar Guus Hellegers, de maker van het beeld.

Als reden noemden zij dat het kunstwerk ‘visueel niet meer tot zijn recht komt’ aan het Gemeenteplein, tussen de terrastafels en -parasols. Het beeld staat sinds 1988 aan dit plein.

Op de nieuwe plek kunnen inwoners en toeristen vrij om het beeld heen lopen. Het grasveld aan de Kerkstraat werd gekozen uit zes mogelijke locaties, die aan de vrienden en de weduwe van Hellegers zijn voorgelegd.