Aantal auto-inbraken in Friesland gestegen

Aangeboden door: HoyHoy.nl

Het aantal auto-inbraken in Friesland is gestegen. Er werd in 2019 446 keer ingebroken in een auto, dat is een stijging van 4 procent ten opzichte van 2018.

Ook in de twee andere noordelijke provincies, Groningen en Drenthe, nam het aantal auto-inbraken toe. Dat blijkt uit een analyse.

Heerenveen: 59 auto-inbraken

In heel Nederland werden er in 2019 in totaal 48.499 auto-inbraken geregistreerd. Dat is een daling van 9,3 procent ten opzichte van 2018. Als we alleen naar Friesland kijken, dan voert Leeuwarden de lijst aan met 145 auto-inbraken, gevolgd door Heerenveen met 59 auto-inbraken. In Smallingerland werden er 58 geregistreerd en in Súdwest-Fryslân vonden er 53 auto-inbraken plaats. Toch is het aantal inbraken in Friesland, ondanks de toename, nog een stuk minder dan in andere gemeenten. Maar liefst 53 procent van alle auto-inbraken in Nederland vond plaats in slechts 15 van de 335 gemeenten. In deze lijst staat geen plaats uit Friesland.

Wat dekt de verzekering?

Wat mensen bij een autodiefstal precies vergoed krijgen, is afhankelijk van de dekking van de autoverzekering. Daarnaast hanteert iedere verzekeraar weer andere voorwaarden. Als de verzekerde alleen in het bezit is van een WA-verzekering, dan is hij of zij niet verzekerd voor een autodiefstal. Deze verzekering dekt namelijk alleen de schade die wordt aangericht aan een ander voertuig. Vanuit de WA+ en allriskverzekering krijgt de verzekerde wel een vergoeding, maar alleen voor spullen die door de autofabrikant zijn ingebouwd. Losse spullen, zoals een zonnebril of een tas, vallen niet onder de autoverzekering. Mogelijk kan de gedupeerde hiervoor een vergoeding krijgen vanuit de inboedelverzekering, indien er een buitenhuisdekking is afgesloten. Als er op vakantie in de auto wordt ingebroken, dan biedt de reisverzekering mogelijk dekking.

Later toegevoegde accessoires

Alle accessoires die bij de aankoop al in de auto zaten, zijn standaard meeverzekerd in de autoverzekering. Het is mogelijk om later aangebrachte accessoires mee te verzekeren. Denk hierbij aan speciale velgen, een geluidsinstallatie of een trekhaak. Soms zijn toegevoegde accessoires standaard meeverzekerd tot een bepaald bedrag. Daarnaast is het ook mogelijk om, in ruil voor een hogere premie, een aanvullende dekking af te sluiten voor accessoires. Het verzekerde bedrag kan oplopen tot €50.000 of zelfs nog hoger. Mensen kunnen autoverzekeringen vergelijken om te zien welke mogelijkheden er zijn.

Auto-inbraak voorkomen

Ondanks dat mensen in de meeste gevallen goed verzekerd zijn bij een auto-inbraak, is voorkomen natuurlijk beter dan genezen. Er zijn een aantal manieren om om de kans op een auto-inbraak en diefstal zo klein mogelijk te maken. Zo is het belangrijk om de auto altijd op slot te doen. Daarnaast is het belangrijk om geen waardevolle spullen in de auto achter te laten of in het zicht te leggen. Tot slot kunnen mensen door een handremslot, alarmsysteem, en een startblokkeersysteem het dieven en inbrekers extra moeilijk maken.