FOTO’S | Toneeldorp Jubbega droomt van plek in MFG De Kompenije

JUBBEGA Al generaties lang kent het dorp Jubbega samen met tweelingdorp Hoornsterzwaag vier actieve toneelverenigingen en het Sinterklaassprookje. Zij kampen met een groot probleem nu dorpscafé de Alde Slûs de deuren heeft gesloten.

Hieronder een door de toneelverenigingen gezamenlijk geschreven artikel over hun toekomstdroom om terecht te kunnen in MFG De Kompenije.

Jongeren weten in tegenstelling tot veel andere toneelverenigingen de weg naar het amateurtoneel goed te vinden. Het driejaarlijks openluchtspel is een prachtig voorbeeld van hoe de vier verenigingen, vertegenwoordigd door de St. Ferdivedaasje Jobbegea, dat gezamenlijk tot een begrip hebben gemaakt in de wijde omgeving.

Generaties lang hebben de vier toneelverenigingen en het Sinterklaassprookje hun eigen uitvoeringen in het dorpscafé de Alde Slûs gehouden met elke keer volle zalen.

Helaas is het bekende dorpscafé De Alde Slûs gesloten en daarmee zitten de toneelverenigingen met een groot probleem. In oktober dit jaar beginnen weer de uitvoeringen die tot in februari volgend jaar 2021 doorlopen.

Gesprek

De verenigingen zijn in gesprek gegaan met het bestuur van MFG De Kompenije om te zien of het gebouw van de MFG mogelijkheden biedt voor een theatervoorziening.

,,MFG de Kompenije is immers van de gemeenschap en vele verenigingen voor sport en ontspanning maken hier al gebruik van. In eerste instantie gaan wij nu voor een semipermanente oplossing en het droomscenario is een permanente theatervoorziening in MFG De Kompenije.”

Obstakels wegwerken

Om een toneelvoorziening te realiseren die voldoet aan alle eisen zijn er nog flink wat obstakels die moeten worden weggewerkt. Aspecten die aan de orde komen in het overleg zijn: de huidige indeling, de veiligheid, eigenaar van het gebouw, gebruikers van het gebouw zoals onder andere het onderwijs, welke ruimte is het meest geschikt en tot slot zeker niet onbelangrijk de financiën. ,,Naast alle organisatorische en praktische zaken is ook de ‘smûkheid’ natuurlijk van belang.”

Er wordt door alle partijen hard gewerkt achter de schermen om de toekomst van het toneel Jubbega-Hoornsterzwaag veilig te stellen. ,,De gesprekken verlopen tot nu toe positief, alle neuzen staan dezelfde kant op.”

Zelf een artikel?

Wilt u zelf ook uw artikel in de Heerenveense Courant gepubliceerd zien? Neem dan voor vragen contact op via hrv@ndcmediagroep.nl of bel ons via het telefoonnummer 06-17242 223.

(Tekst bestuur St. Ferdivedaasje en De Kompenije)