Herdenking bij het Van Sminiagedenkraam in Doelhôftsjerke Aldeboarn afgelast

ALDEBOARN De herdenking bij het Van Sminiagedenkraam in de Doelhôftsjerke van Aldeboarn die gepland stond voor donderdag 16 april gaat niet door vanwege de huidige maatregelen rondom het coronavirus.

Het is op 15 april exact 75 jaar geleden dat burgemeester Van Baerdt van Sminia in het Duitse Sandbostel door de Duitsers om het leven is gebracht.

Op 15 april 1948 werd ter nagedachtenis aan Van Baerdt van Sminia in de Doelhôftsjerke van Aldeboarn een herdenkingsraam onthuld. Die onthulling gebeurde door de beide zonen van de burgemeester, Frans en Hobbe. De burgemeester woonde in Aldeboarn terwijl het gemeentehuis in Akkrum was gevestigd.

Johan Groenestein (1919-1971) heeft het raam ontworpen. Het raam zelf is vervaardigd in het atelier van Bogtman in Haarlem. Een schilderij van de hand van Groenestein met dezelfde symboliek als die op het raam te zien is is in het bezit van Museum Aldheidskeamer Uldrik Bottema in Aldeboarn en in bruikleen ondergebracht in het Memorial Museum van Gerrit Haagsma aan Bordego in Aldeboarn.

Sinds 2006 is het raam een oorlogsmonument en als zodanig geadopteerd door de beide basisscholen van Aldeboarn.

Dit jaar zou de herdenking op 16 april zijn.