Meer dataverbruik door thuiswerkers

Aangeboden door: Pricewise

Nederland werkt massaal thuis. Dat is niet alleen te zien in het hogere elektriciteitsverbruik van woningen, maar ook in het dataverbruik. Gelukkig betekent dit voor de meeste mensen geen hogere kosten, want de meeste abonnementen hebben onbeperkt internet.

Maar niet alleen thuiswerkers verbruiken meer data, ook de thuiszitters zonder werk. Een grote groep mensen heeft nu meer vrij tijd doordat ze geen of minder werkzaamheden hebben. Streamingdiensten verlagen de beeldkwaliteit om het aantal series en films die wordt afgespeeld aan te kunnen.

Ziggo en KPN maken zich geen zorgen

Ziggo en KPN, de twee grootste internetproviders in Nederland, maken zich geen zorgen over de toename van het dataverbruik. De vraag kunnen ze goed aan, het netwerk wordt continu gemonitord en als het nodig is zullen de providers maatregelen treffen om de capaciteit uit te breiden. Normaal is zondag een piekdag voor wat betreft datagebruik. Op die dag wordt er veel tv en sport gekeken en wordt er veel gebruik gemaakt van streamingdiensten en wordt er gegamed. De hoogte van het dataverbruik bij een mobiel abonnement lijkt daarentegen mee te vallen. Veel mensen maken gebruik van het wifi-netwerk thuis in plaats van het 4G-internet via hun mobiel abonnement.

Ook providers hebben personeel zoveel mogelijk thuis

Ook Ziggo en KPN proberen hun personeel zoveel mogelijk thuis te laten werken. Zo gaan monteurs alleen voor noodzakelijke onderhoud- en storingswerkzaamheden bij klanten op bezoek. Bij KPN werken de werknemers in gescheiden diensten en al het kantoorpersoneel werkt thuis. Teams die nodig zijn op locatie werken in gescheiden teams en als het mogelijk is op verschillende locaties.

Verlaging van beeldkwaliteit streamingdiensten

Veel mensen hebben nu tijd over omdat ze noodgedwongen thuis zitten. Ook kinderen hebben veel meer vrije tijd. Dat betekent dat Netflix en YouTube overuren draaien. Maar dit heeft wel als mogelijk gevolg dat het netwerk het niet meer aankan en dat het internet overbelast wordt. Niet alleen vervelend voor de kijkers van een serie of video, maar zeker erg vervelend voor de mensen die voor het werk gebruik moeten maken van het internet. De vertegenwoordigers van de EU hebben daarom aan Netflix en YouTube gevraagd of ze de kwaliteit van hun streams kunnen verlagen van HD naar SD, omdat ze vrezen dat er te veel capaciteit van het netwerk wordt gevraagd. Zowel Netflix als YouTube lijken hier gehoor aan te hebben gegeven en de maatregel geldt in ieder geval voor dertig dagen. Doordat Netflix de films en series nu in lagere kwaliteit laat streamen, gaat er al 25 procent minder verkeer over de Europese netwerken.

Doordat providers goed monitoren en streamingdiensten de kwaliteit verlagen, is de kans dat er een breakdown komt in het internet klein. En dat is maar goed ook, want mocht dat gebeuren, dan zal de impact van het coronavirus nog veel groter zijn dan dat het nu al is.