Debuut eindigt voor Johnny Jansen in anti-climax

Noordwolde - Een eerste periode waarbij SC Heerenveen prima presteerde en zijn contract voor twee jaar werd verlengd. Daarna een periode waarin zijn elftal wel goed voetbalde, maar de resultaten tegenvielen. En nu het coronavirus waardoor de competitie erop zit en het seizoen in een anti-climax eindigt.

Johnny Jansen had zich zijn eerste seizoen als hoofdtrainer van SC Heerenveen nooit zo kunnen bedenken.‘Het is wel een bijzonder eerste jaar’, zegt hij met een dankzij het videobellen zichtbare glimlach. Momenteel is hij twee of drie keer per week op de club. De overige tijd is hij meestal in Noordwolde te vinden. Om de conditie op peil te houden, fietst hij met vrienden door de omgeving van zijn woonplaats.

Risicogroep

Fysiek contact wordt zoveel mogelijk vermeden. De Noordwoldiger heeft suikerziekte en behoort daarmee tot de risicogroepen wat betreft het gevreesde Covid19 virus. ‘Ik denk er niet steeds over na, maar ben wel heel voorzichtig.’

Zijn spelers ziet de oefenmeester alleen via beeldverbindingen. Een keer per week spreekt en ziet hij via de digitale snelweg de spelers individueel. Daarnaast zijn er gezamenlijke meetings met de hele selectie waarbij Gerry Hamstra de spelers en de technische staf bijpraat over de stand van zaken ten aanzien van corona. Dinsdagavond maakte premier Mark Rutte bekend dat er tot 1 september geen betaald voetbal meer mogelijk is. De competitie zit erop. ‘Dat is heel jammer’, reageert Jansen, die wel alle begrip voor de maatregel heeft.

SC Heerenveen vindt de speelruimte die de regering en het RIVM bieden leidend. De gezondheid staat voorop. Jansen hield er al rekening mee dat er niet meer gevoetbald werd dit seizoen. Spelen zonder publiek had en heeft zeker niet zijn voorkeur. ‘Maar als het moet, dan moet het.’

De KNVB zal nu de gestrande competitie formeel afronden. Bij het op de tiende plaats staande SC Heerenveen is de sportieve impact niet zo groot. Degradatie was niet aan de orde en een ticket voor Europees voetbal leek ver weg. SC Heerenveen richt zich nu volledig op het nieuwe seizoen. Of de Friese derby volgend seizoen in ere wordt hersteld, hangt af van wat de KNVB beslist. SC Cambuur was als trotse koploper hard op weg naar de eredivisie. Jansen hoopt dat de promotie van de Leeuwarders doorgaat: ‘de derby is mooi om mee te maken. We zullen wel snel horen wat ze daarmee gaan doen.’

Binding

Om in dit voetballoze tijdperk de binding met de achterban te behouden, organiseert SC Heerenveen acties. Zoals begin deze week toen enkele spelers en de technische staf met Johnny Jansen naar verzorgingstehuizen in Heerenveen gingen. De bewoners kregen gebak, met teksten op een groot scherm werd hun een hart onder de riem gestoken en ondermeer het Friese volkslied galmde door de straten. ‘Er werd enthousiast op gereageerd’, merkte Jansen. Ook werd het ziekenhuis aangedaan.

Tot aan de winterstop ging het SC Heerenveen onder de nieuwe trainer voor de wind. Jansen kreeg van veel kanten lof toegezwaaid en zijn contract werd voor twee seizoenen verlengd. Over die periode is de Noordwoldiger uiteraard tevreden. ‘We hebben het keurig gedaan.’ In het Abe Lenstra-stadion leed SC Heerenveen op 13 december tegen Willem II de eerste thuisnederlaag. De ploeg van Jansen had toen na 17 wedstrijden uitzicht op de vierde plaats. Na die nederlaag kwam de klad er in en SC Heerenveen daalde flink op de ranglijst.

Eind februari was er eindelijk weer een zege. In Enschede werd FC Twente met 2-3 geklopt. De laatste keer dat SC Heerenveen in actie kwam, was het kwakkelende Ajax in het Abe Lenstrastadion met 1-3 te sterk. Qua kansen had de thuisploeg zeker een punt verdiend. ‘Qua balbezit en voetbal ging het in de wedstrijden die we niet wonnen wel goed. Er werden ook genoeg kansen gecreëerd. Is het dan pech of gebrek aan kwaliteit dat we die missen? Dat is altijd een mix.’

Niet van de wijs

Net zo min als hij zweefde in de periode dat het voorspoedig ging, raakte hij niet van de wijs op het moment dat zijn ploeg amper punten pakte. ‘We geloven in onze manier van werken. Je moet vasthouden aan je filosofie. Dat vertrouwen moet je hebben.’

Aan het begin van het seizoen was alles erop gericht om bij SC Heerenveen de rust in de tent terug te brengen. Daarin is de nieuwe trainer glansrijk geslaagd. Nu zit door het coronavirus vroegtijdig het seizoen erop. Wanneer de competitie wèl zou zijn hervat, mikte Jansen op een plaats in het linker rijtje. Zo rond de zevende plaats. Van het door Jansen verwachte gevecht met FC Groningen en Heracles komt door de beslissing van de regering niets terecht.

Saamhorigheid

Het leiding geven aan de technische staf en de spelers geeft Jansen veel voldoening. De bereikte saamhorigheid spreekt hem aan. ‘Dat contact met mensen mis ik nu enorm.’ Het turen naar een beeldscherm is slechts surrogaat van het echte werk. Het staan op het veld, het geven van een schouderklop of een spontane terechtwijzing. Voorlopig is dat er allemaal nog niet bij.

Keer op keer worden planningen gemaakt voor de tijd dat de corona-maatregelen worden versoepeld; telkens kunnen ze in de prullenbak. De enthousiaste oefenmeester schikt zich in zijn lot, maar hunkert naar de tijd dat ook op de groene mat en op de tribunes het gewone leven zijn gang weer kan gaan.