De Uitdaging: ‘Cheerleading groter maken in Nederland’

HEERENVEEN - In de rubriek De Uitdaging portretten van mensen met een bijzonder verhaal en de uitdaging in hun leven. Deze keer Jeltina Brandenburg, trainster bij Dutch Athletics Elite, een nieuwe cheerleadingvereniging in Heerenveen.

Heerenveen is sinds 5 mei dit jaar een nieuwe sportvereniging rijker: cheerleadingvereniging Dutch Athletics Elite. Jeltina Brandenburg (32) is trainster van de club, secretaris en traint er zelf.

,,In Heerenveen was al een cheerleadingvereniging, daar was ik trainster, alleen onze doelen veranderden in de loop van de jaren en daarom besloten we, ik en nog een paar trainsters, om voor ons zelf te beginnen”, vertelt Jeltina. Naast Jeltina zijn er nog vier andere trainers actief bij de Dutch Athletic Elite. De club telt nu zo’n 35 leden.

Jong tot oud

De Dutch Athletic Elite is ingestoken op zowel breedtesport als topsport. ,,Het is voor iedereen toegankelijk. Je niveau bepaalt in welke categorie je zit. Er zijn ook cheerleaders die niet willen meedoen in de top, daar is ook plek voor.”

Het jongste lid is 5 jaar, maar ook volwassenen zijn welkom. Meer informatie over de verschillende leeftijdsgroepen is te vinden op de website: www.dutchathleticselite.nl.

Buitentraining

De vereniging begon midden in de coronatijd. De eerste training vond dan ook buiten plaats. Op P8 in Heerenveen. ,,We begonnen in twee groepen. Een groep tot 12 jaar en een groep 12 jaar en ouder.”

Fysiek contact mag nog niet en dat is best lastig, aangezien er bij cheerleading vooral fysiek contact is.

,,Aan nieuwe leden geven we basisoefeningen om cheerleading te leren en voor leden die al bekend zijn met de sport, proberen we hun niveau te behouden. Dat is wel een uitdaging. We richten ons nu vooral op kracht, conditie en lenigheid. Torens bouwen stellen we uit. Normaal sta je vrij dicht op elkaar of heb je iemand boven je hoofd, maar dat kan nu niet.”

Hard werken

Cheerleading is nog een vrij kleine sport binnen Nederland. Maar het begint volgens Jeltina wel steeds meer te leven. Volgens haar hebben mensen ook een verkeerd beeld van cheerleading.

,,Mensen denken dat het zwaaien met pompons langs de kant van een volleybal- of rugbyveld is, maar dat doen we juist niet. Het is een combinatie van acrobatiek, tumbling en dans. Het is echt hard werken. Op wedstrijdniveau moet je torens bouwen en acrobatiek en lenigheid laten zien om mee te doen voor de prijzen.”

2 minuut 15

In Nederland zijn er voor cheerleaders drie wedstrijden: twee plaatsingswedstrijd en het NK. Voor de rest zijn het internationale wedstrijden. Jeltina doet vaak mee aan een toernooi in Duitsland en is ook al een aantal keer naar het WK geweest dat altijd in Amerika wordt georganiseerd.

,,Op een wedstrijd moet je in 2 minuut 15 al je skills laten zien. Er worden bepaalde dingen van je verwacht; tumbling, een stukje dans en piramides. Dat moet allemaal in een oefening zitten.”

Daarnaast moet het ook zo synchroon mogelijk en strak en netjes. ,,Het is wel wat anders dan even een dansje.”

De oefening wordt uitgevoerd op muziek. Op het moment dat een cheerleader een salto maakt bijvoorbeeld, hoor je een accentje in de muziek.

,,Alles is op tel. We tellen van 1 tot en met 8 en elke tel is een bepaalde houding of dat je iemand opvangt bijvoorbeeld. “

Complex

De oefening tijdens een wedstrijd wordt voorafgegaan door een yell van dertig seconden.

,,Dan hebben we wel pompons en borden om het publiek op te zwepen zodat ze mee gaan in de flow van de oefening.”

Na de yell, start de routinedans van 2 minuut 15. Omdat de muziek zo precies komt, wordt die altijd gemaakt voor de cheerleaders.

,,Dat kan je niet even zelf in elkaar knippen en plakken. Je moet ook licenties aanvragen voor de nummers die je wil gebruiken. Daarna kan je het dansschema helemaal uitschrijven en aangeven op welk plingetje of op welke tel welke trick wanneer uitgevoerd wordt. Zo’n dans is redelijk complex.”

Turnachtergrond

Zelf doet Jeltina nu zo’n vijf jaar aan cheerleading. Sinds drie jaar geeft ze les aan junioren (11 tot en met 16 jaar) en senioren (vanaf 14 jaar).

,,Je kan ook op latere leeftijd met cheerleading beginnen, alleen als je in de top mee wil doen, dan is een achtergrond in turnen of acrogym wel prettig. Dan heb je al een bepaalde basis staan.” Zelf heeft de trainster een turnachtergrond.

Groter maken

De uitdaging voor de Dutch Athletics Elite is om cheerleading in Nederland groter te maken.

,,We zijn nu drie weken los om een mooie vereniging voor elkaar te krijgen en succes te behalen.”

Doelen voor seizoen 2020-2021 zijn om met het seniorenteam naar het EK en WK te gaan. Ook de junioren zouden zich daarvoor kunnen plaatsen.

,,Maar een doel is ook om op lagere niveaus teams te creëren. Cheerleading groter maken, kan namelijk ook op lagere niveaus.”

Kick

Wat er volgens Jeltina leuk is aan cheerleading, is de variatie van de sport, maar ook het sociale aspect.

,,Vroeger turnde ik altijd, dat is een individuele sport. Nu ben je met elkaar en zijn we ook echt een familie. Je ziet elkaar veel, in de huidige tijd even wat minder, en je groeit naar elkaar toe. Je hebt een bepaald doel voor ogen; bij ons is dat vaak een wedstrijd. Het geeft echt een kick als je op die vloer staat en al je onderdelen die je in je oefening hebt, uitvoert. Dat geeft een fijn gevoel.”

(Tekst Mieke van Veen)