Leningen en subsidies voor een duurzaam huis in Heerenveen

Aangeboden door: Pricewise

Ongeveer 43% van de Nederlandse huiseigenaren, ook in Heerenveen, is niet van plan om binnen nu en vijf jaar hun woning te verduurzamen. En dat is zonde, want het verduurzamen van de woning is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de eigen portemonnee.

Zo zal de energierekening een stuk lager worden. Daarnaast heeft de overheid momenteel een aantal aantrekkelijke regelingen, leningen en subsidies beschikbaar.

De Subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH)

Particulieren die willen beginnen met het verduurzamen van de woning, kunnen het beste beginnen met de isolatie. Zonder isolatie gaat er veel warmte verloren en zullen de bewoners dus meer energie moeten verbruiken om de woning aangenaam te houden. Door bijvoorbeeld het aanbrengen van vloerisolatie gebruikt men gemiddeld 320 m³ minder gas. Dat scheelt toch al snel zo'n € 250 per jaar op de energierekening en 600 kilogram CO2-uitstoot. Om woningeigenaren ertoe te zetten om de woning te isoleren, heeft de overheid een subsidie beschikbaar gesteld. Mensen kunnen gebruikmaken van De Subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH) als zij minimaal 2 energiebesparende maatregelen treffen. Deze regeling loopt tot 31 december 2020.

Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)

Uiterlijk in 2050 moeten alle Heerenveense huishoudens en de rest van Nederland van het aardgas af zijn. Dit is nodig om energie te besparen en klimaatverandering tegen te gaan. Woningeigenaren zullen dus een andere manier moeten vinden om hun woning te verwarmen. Dat kan bijvoorbeeld door middel van stadsverwarming of een warmtepomp. Tot 31 december 2020 kunnen particulieren een tegemoetkoming krijgen als zij investeren in een warmtepomp of een zonneboiler. Op deze manier hoopt de overheid dat woningeigenaren sneller gaan overstappen op een duurzame verwarmingsinstallatie.

Btw op zonnepanelen terugvragen

Zonnepanelen zijn een slimme investering. De zonnepanelen worden steeds goedkoper waardoor de gemiddelde terugverdientijd tegenwoordig op ongeveer 7 jaar ligt. Daarnaast kunnen particulieren de 21% btw die zij betalen over de aanschaf en installatie van zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst. Dat komt omdat de eigenaar van de zonnepanelen energie levert aan het elektriciteitsnet. Hierdoor ziet de Belastingdienst de woningeigenaar als ondernemer. Als een woningeigenaar 10 zonnepanelen ter waarde van € 4.700 op het dak laat plaatsen, dan levert dit al snel een besparing van € 760 op.

De Energiebespaarlening

Woningeigenaren die niet veel spaargeld hebben, kunnen geld lenen via de Energiebespaarlening. Zij kunnen een bedrag tussen de € 2.500 en € 65.000 lenen om energiebesparende maatregelen te financieren zoals dakisolatie, gevelisolatie een warmtepomp of een zonneboiler. De bewoners mogen maximaal maximaal 75% van de lening aan zonnepanelen besteden. De overige 25% van de lening moet besteed worden aan een andere maatregel.

Geld lenen bij de bank

Tot slot is het ook mogelijk om een lening bij de bank af te sluiten om de energiebesparende maatregelen te treffen in en rondom de woning. Dat kan bijvoorbeeld met de lening van GreenLoans, de persoonlijke lening van de ING of de Duurzaamheidslening van de Rabobank. Daarnaast is het ook mogelijk om energiebesparende maatregelen mee te financieren in de hypotheek. Dat betekent dat mensen die hun woning willen verduurzamen tot 106 % van de woningwaarde kunnen lenen.