FOTO’S | Poezenpension Luxor uit Jubbega al kwart eeuw begrip in wijde regio

JUBBEGA Het was 8 april 1995 toen Bauke en Marja Kramer de deuren openden van Poezenpension Luxor aan de Koolboswijk in Jubbega. Voor de Heerenveense Courant blikt het duo samen met Leana Buikema, een van de drie medewerksters, terug op een kwart eeuw Luxor.

,,We liepen zelf al een poos rond met dit idee, met van begin af aan het plan dat het ons inkomen kon verschaffen. We wilden ons bedrijf profileren als een luxe kattenhotel. Als ik mijn kat zelf ergens wilde onderbrengen had ik dit voor ogen qua accommodatie, aandacht en verzorging. We hebben een stuk weiland bij het eigen huis en daar hebben we het pension zelf gebouwd. Eerst hebben we ons georiënteerd en gekeken bij andere pensions, er waren maar weinig die alleen poezen hadden.”

,,Ik had het zelf in mijn hoofd hoe ik het wilde met bouwen”, zegt Marja. ,,We hebben een architect erbij gezocht en die heeft voor ons tekeningen gemaakt. Het plan van de architect bleek voor ons niet te financieren en we dachten, hoe lossen we dat op. We besloten zelf te gaan bouwen en zo gezegd zo gedaan. We hebben er 3,5 jaar over gedaan. Ondertussen heb ik opleidingen gevolgd, dat kon ik mooi combineren. Op 8 april 1995, een dag voor mijn verjaardag, zijn we geopend. Het mooiste cadeautje wat ik ooit heb gekregen in mijn leven.”

‘Al snel een mooie start’

,,Het pension maakte al snel een mooie start”, zegt Bauke. ,,Na twee tot drie jaar hadden we al voldoende inkomsten om van Luxor te kunnen bestaan. Niet veel later konden we ons eerste personeelslid aannemen. Nu zijn we in totaal met vijf personen.”

Naast Marja, Bauke en Leana maken Marja Molenmaker en Natasja van Dijk het team compleet. Leana, Marja en Natasja werken alle drie parttime. ,,We voeren de katten, zorgen dat het hygiënisch blijft en zorgen ervoor dat de katten het naar hun zin hebben, we spelen veel met ze”, zegt Leana. De dames zijn er van 08.30 uur tot 16.30 uur.

,,Wij nemen het ’s avonds weer over en helpen mee als het drukker wordt. Als het rustig is doen onze medewerkers het zelf. We leiden ook stagiaires op in de praktijk, bijvoorbeeld van de opleiding dierverzorging”, zeggen Bauke en Marja. ,,We wonen ook naast het bedrijf dus je loopt zo even heen en er is op deze manier altijd toezicht.”

Kamers

Luxor heeft vijf grotere groepskamers en drie kleinere kamers. Voor katten die niet met andere poezen kunnen, bijvoorbeeld diabetes-katten.

,,We delen de kamers in op leeftijd en karakter of voor katten die een speciaal dieet hebben. Een bange poesje kan goed in combinatie met ouderen katten bijvoorbeeld, omdat die rustig zijn. Je probeert hen ook minder bang te maken door zachtjes en rustig te praten bijvoorbeeld, daar zijn wel trucjes voor. We proberen de katten ook een vakantie te bieden en dat wordt zeer gewaardeerd. De eigenaren merken als ze de dieren ophalen ze heel relaxt zijn, daar zit de kracht. We doen dit nog steeds met veel plezier en zijn zeer tevreden. Het personeel vindt het ook leuk om hier te werken, geniet er ook elke dag van. Dat er vanwege het coronavirus vrijwel geen poezen waren, op 8 april zelf helemaal geen een, is voor onze medewerkers ook sneu. Dat er nu weer katten komen is voor hun een genot.”

Coronatijd

,,Het is voor iedereen een onzekere, vreemde tijd. We hebben de laatste twee maanden slechts af en toe een gast gehad, maar de boekingen voor de zomer komen nu wel binnen. De mensen hebben wel zin aan en zien mogelijkheden om op vakantie te gaan, maar het is nog niet op het peil van voor deze coronacrisis. Wij zijn sterk afhankelijk van vakantiegangers, je ziet eigenlijk hetzelfde als met de toeristische branche. Het maximum aantal dieren dat we kunnen hebben is 120.”

Het is eigenlijk alleen tijdens bouwvak dat het zo vol zit. Het aantal gaat op en af met de (school)vakanties, dan zitten er altijd veel meer.

,,De periodes tussendoor zit er altijd wel een aantal poezen. Bijvoorbeeld van mensen die in het ziekenhuis liggen, gaan verhuizen of met een verbouwing bezig zijn maar ook van vakantiegangers die buiten de drukke periode gaan, zoals senioren. We letten erop dat het niet overbevolkt raakt. Dan moeten we de mensen doorverwijzen, maar nee verkopen doen we niet graag. Mensen komen van heinde en verre om hun kat hier te brengen. Een trouwe klant uit Alphen aan den Rijn komt hier al jaren en Nederlanders die vlak over de grens in Duitsland wonen.”

Enorm veel reacties

Voor het 25-jarig jubileum hebben Marja en Bauke een bericht op Facebook geplaatst.

,,We zouden sowieso geen groot feest organiseren, maar uit eten gaan met het personeel en de achterban. Maar dat houden ze tegoed. We hebben overweldigend veel reacties gehad op ons 25-jarig bestaan, we hebben een trouwe klantenkring wat dat betreft. Je bouwt met zijn allen iets op. Het verzorgen van je huisdier is toch iets bijzonders, dat laat je niet door iedereen doen. We beseffen dat we een tamelijk uniek bedrijf hebben.”

Kijk voor meer informatie op de Facebookpagina Poezenpension Luxor of op www.poezenpensionluxor.nl.

(Tekst Cindy Houwen/foto’s Poezenpension Luxor)