Fotorubriek | Lange sluitertijd bij landschapsfotografie

HEERENVEEN In de maandelijkse rubriek fototip van Fotoclub Heerenveen, staat ditmaal ‘lange sluitertijd bij landschapsfotografie’ centraal.

Laat bewegend water er mistig en zacht uit zien of breng beweging in wolken aan, terwijl het landschap scherp in beeld blijft.

Hiervoor zijn (zeer) lange sluitertijden nodig. Dat wordt bereikt door een ND-filter (Neutral Density) van bijvoorbeeld ‘tien stops’. Ook wel een grijsfilter genoemd. Tevens is een statief en kabelontspanner nodig.

De foto bij dit artikel is genomen na zonsondergang met f/16, ISO 100 bij 43 seconden sluitertijd. Door het filter wordt de sluitertijd 10 stops langer gemaakt.

Voor landschapsfotografie heb je een klein diafragma nodig (hoog f-getal). Stel dat en de ISO vooraf in bij diafragma voorkeuze of M-stand. Houd de ISO laag.

Meet vervolgens de sluitertijd zonder het filter en stel scherp. Plaats het filter en stel de sluitertijd 10 stops langzamer in en druk af via de kabelontspanner. Valt de tijd buiten het bereik van de camera, zet de camera dan op B (bulk).

Voor het gebruik van ND-filters zijn ook apps. In de app kan aangegeven worden welk type filter en welke sluitertijd de camera aangeeft zonder het filter. De app heeft een timer die dan de nodige secondes aangeeft.

(Tekst Kees van de Vooren)