FOTO'S | Bouw zonnepark Shell van start in Heerenveen-Zuid

HEERENVEEN De bouw van het zonnepark van Shell aan de zuidkant van Heerenveen is vrijdagmiddag van start gegaan. Aanwezig waren onder andere wethouder Jelle Zoetendal en Marjan van Loon van Shell Nederland. Na een officieel gedeelte kon iedereen die dat wilde online vragen stellen.

Het zonnepark wordt aangelegd ten zuiden van Nieuweschoot, nabij de Mangaanweg iets ten noorden van de Tjonger. Het park wordt twintig hectare groot, telt 40.000 zonnepanelen en heeft een capaciteit van veertien megawatt. Dat is volgens Shell goed voor zo’n vijf procent van het huidige elektriciteitsverbruik in de gemeente Heerenveen.

Toen de plannen eind 2018 bekend werde, was er veel kritiek. Die kwam van de provincie Friesland, adviescommissie Hûs en Hiem en politieke partijen. Zo vond Hûs en Hiem de constructies met panelen te hoog, zeker in de open omgeving van de Tjonger. Volgens de gemeente blijven de stellages echter onder de twee meter en zijn ze in orde.

Politieke partijen lieten vorig jaar ook van zich horen. De SP is niet blij met Shell en noemde de initiatiefnemer ‘de grootste vervuiler van Nederland’. Het CDA betreurt het opofferen van landbouwgrond en weidevogelgebied. Als tegenprestatie wil Shell helpen met het verduurzamen van Nieuweschoot. Ook komt er een bloemenweide bij het park, goed voor de biodiversiteit.

(Foto's Max van Gelder)