FOTO'S | Locatiegebonden klompenkunstwerk Ids Willemsma markeert heropening Museum Belvédère

ORANJEWOUD Ids Willemsma heeft op Pinkstermaandag met driehonderd klompen een locatiegebonden kunstwerk gemaakt bij de heropening van Museum Belvédère.

Hij maakte met diverse soorten klompen een looproute vanaf het parkeerterrein naar de ingang van het museum. De veelzijdige Willemsma (1949) loopt vooral op klompen.

Vanaf het begin van zijn kunstenaarsbestaan heeft hij ze altijd bewaard. Inmiddels bezit hij meer dan zestig versleten paar klompen. 

Willemsma maakt onderscheid tussen ‘gewone’ klompen, werkklompen voor in het atelier en zondagse klompen die hij draagt bij exposities. Ze zijn gemaakt van wilgenhout, iepenhout of zelf gekapt essenhout.

De klompenparen zijn op anderhalve meter afstand van elkaar geplaatst als verwijzing naar de coronatijd. De installatie is maandagmorgen samen met directeur-conservator Han Steenbruggen ingericht door Willemsma.

,,Mijn hele leven komt voorbij door al mijn klompen die ik hier neerzet. Alle driehonderd klompen die 1,5 meter coronaproef uit elkaar staan hebb ik gedragen."

Op de blauwe klompen werkte hij toen hij het kunstwerk bij de CCF neerzette, dat was blauw, dus verfde hij zijn klompen ook blauw. 

(Foto’s Max van Gelder)