FOTO’S | Verbouwde De Bios in Heerenveen klaar voor ontvangen publiek: 'Hopelijk mogen we straks weer normaal open'

HEERENVEEN Bioscoop De Bios is sinds deze week weer open. Tijdens de tijdelijke sluiting vanwege de coronmaatregelen is onder andere de bar boven in de foyer is aangepast. Eigenaar Hans Bosma vertelt over de aanpassingen en over de toekomst.

„De bar is gemoderniseerd en er is een nieuwe koelkast in geplaatst. Omdat we dicht moesten hadden we hier de tijd voor en je hebt zo ook minder overlast voor de bezoekers. We willen zaal één nog aanpakken maar dat moet nog even wachten.”

Beneden is een lopend buffet gemaakt met meer zelfbediening in plaats van de gebruikelijke bediening vanwege de coronamaatregelen. ,,Verder hebben we nog wat klusjes gedaan en opgeruimd.”

De laatste dagen voor de heropening werden besteed aan het opruimen en wegwerken van de laatste dingetjes zoals houtafval en restanten verf.

Looproutes

De Bios heeft de standaardmaatregelen genomen voor bioscoopbezoek. ,,De looproutes worden aangegeven, we hanteren eenrichtingsverkeer, je mag een kwartier voor die tijd de zaal in en de nooduitgang wordt als uitgang gebruikt zodat mensen elkaar niet tegen komen. Al dat soort dingen doen we. We zetten extra personeel in zodat zij de bezoekers naar hun plek kunnen wijzen en na afloop het vertrek in goede banen kunnen leiden. We moeten kijken hoe dat in de praktijk werkt. We houden ons aan het protocol vanuit de bioscopen, zo goed en zo kwaad als het gaat.”

,,We hopen dat het allemaal goed blijft gaan en straks weer normaal open kunnen. De kosten gaan wel door. Je hebt wel extra personeelskosten, maar de omzet niet. Wat je als compensatie van de overheid krijgt is een fractie. Dat is 4000 euro en ik denk dat de sluiting zo’n 25000 euro gekost heeft. Mensen moeten nu zelf snoep pakken en zelf popcorn pakken mag niet, dat staat al klaar. Dat is voor ons ook aanpassen. Net als dat mensen niet bij ons naar het toilet mogen, het is de vraag of dat geaccepteerd wordt. We hebben de stoelen afgebakend die niet gebruikt mogen worden, maar het is haast niet werkbaar. Je spreidt wel in het begin maar mensen hokken toch bij elkaar achterin. Mensen moeten ook zelf discipline hebben.”

Geen verwachtingen

Bosma verwacht eigenlijk niks van de heropening. ,,We zijn door de week blij met de bezoekersaantallen maar als een film heel populair is wordt het in het weekend lastiger. Je mag met dertig man in een grote zaal, maar iedereen wil toch op een bepaald moment dat hou je toch.”

Om dat te ondervangen worden uitsluitend online tickets verkocht. ,,De kortingsactie die liep kan hierdoor niet verzilverd worden, dat is jammer. We gaan de einddatum van die actie veranderen, je moet toch wat. De actie gaan we zeker met twee maanden verlengen.”

Divers publiek

De Bios zit vanaf 1997 in Heerenveen en vanaf dag één is Bosma de eigenaar. ,,We hebben eerst drie jaar in de oude schouwburg gezeten. Het is een vrije kleine bioscoop met een relatief groot aantal vaste bezoekers.”

Bij volledige bezetting bieden de vijf zalen in De Bios plek aan vijfhonderd bezoekers. De bezoekers die komen verschillen per film. Op filmhuisvoorstellingen en specifieke films komen meer ouderen af, op de populaire films meer jeugd en volwassenen tot veertig jaar.

,,Het gaat ook om een stukje sfeer en de vriendelijkheid van het personeel.” Naast films doet De Bios ook zo nu en dan aan zaalverhuur en besloten voorstellingen.

Kijk voor meer informatie op www.bios-heerenveen.com.

(Tekst Cindy Houwen)