De Uitdaging: ‘Relatietherapie bieden in coronatijd’

HEERENVEEN - In de rubriek De Uitdaging portretten van mensen met een bijzonder verhaal en de uitdaging in hun leven. Deze keer relatietherapeut Anika Hoekstra uit Heerenveen.

De 39-jarige Anika Hoekstra woont in Heerenveen en is werkzaam als relatietherapeut. Ze heeft sinds begin dit jaar haar praktijk in Heerenveen.

,,Ik heb psychologie gestudeerd en werkte een tijdje in de geestelijke gezondheidszorg. Maar ik kwam erachter dat dat niet was waar ik verder mee wilde”, zegt Anika Hoekstra.

Relatietherapie

Ze begon toen haar eigen praktijk in Joure waar ze zich vooral richtte op individuele begeleiding. Daar merkte ze dat er veel vraag was naar relatietherapie. Door een verhuizing kwam Anika in Heerenveen terecht en startte ze daar haar praktijk. Nu geeft ze vooral relatietherapie en daarvanuit is vaak de behoefte aan individuele therapie. ,,Maar ik maak ook mee dat mensen individueel komen, maar waar later blijkt dat relatietherapie nodig is.”

EFT

Anika werkt met de Emotionally Focused Therapy (EFT), emotiegerichte relatietherapie.

,,EFT gaat in op de behoefte die je hebt om je te binden aan een ander. Niemand is alleen, iedereen heeft verbinding met een ander. Mensen die je nabij staan. Het is belangrijk dat je je gezien en gehoord voelt door een ander. Als dat niet zo is, dan zie je dat daar vaak problemen in ontstaan. In tegenstelling tot ‘normale’ relatietherapie, waar je zou leren: als hij dit zegt, zou jij dat kunnen zeggen of andersom, gaat dit meer in op de behoefte die je hebt naar elkaar toe of die je met elkaar wilt begrijpen.”

Praktisch

,,Lukt het niet om elkaar te begrijpen, dan leidt dat vaak tot heftige ruzies of veel stilte. Dat mensen zich alleen voelen in een relatie en dat ze het gevoel hebben dat ze elkaar niet meer kunnen bereiken of hun behoeften naar elkaar niet kunnen uitspreken. De emoties die ze daarbij voelen, zijn de ingangen die ik gebruik om te helpen.”

EFT is volgens de therapeute een praktische therapie die bestaat uit drie fases en negen stappen.

,,Het is voor iedereen goed te volgen en te doen. Dat maakt het ook een fijne therapie om mee te werken. Mensen die kort bij elkaar zijn of al jarenlang samen zijn, mensen met een kleine ergernis in hun relatie of mensen die willen scheiden; van alles en iedereen komt langs.”

Voldoening

Anika heeft een opleiding gevolgd om deze therapie te kunnen geven. Eerst tot basistherapeut en later volgde ze een gevorderde opleiding.

,,Toen ik met de therapie begon, merkte ik dat dat het helemaal was voor mij. Alles viel op zijn plek. Ik begreep waarom mensen zo heftig konden vechten in hun relatie, waarom ruzies zo heftig waren en wat het teweeg bracht. Het geven van deze therapie geeft mij nu nog steeds heel veel voldoening.”

Stil

Toen de coronamaatregelen aangekondigd werden, was het eventjes heel stil voor de therapeute. Het was zoeken hoe ze verder kon. Het was in eerste instantie niet mogelijk dat mensen bij haar in haar praktijk kwamen.

,,Ik ben toen via videobellen gesprekken gaan voeren. Dat ging goed en dat doe ik nog steeds. Ik heb de mogelijkheid om 1,5 meter aan te houden in mijn praktijk, dus als mensen geen gezondheidsklachten hebben, kunnen ze ook hier komen.”

Problemen uitvergroot

Wat Anika zag, was dat relatieproblemen veel meer uitvergroot werden doordat mensen heel dicht met elkaar samen waren en erg aan huis gekluisterd waren.

,,De problemen in coronatijd zijn niet zozeer anders, maar het is voor mensen wel moeilijker. Normaal gesproken kan je meer langs elkaar heen leven, dat is nu niet zo. Na de zomervakantie zie je ook altijd dat er meer mensen in relatietherapie gaan. Omdat je dan een periode dichter op elkaar leeft. Dat is nu, in deze coronatijd, ook het geval.”

Zelf prijs bepalen

Vanwege de coronatijd laat de therapeute de mensen die bij haar langskomen zelf beslissen wat ze willen betalen.

,,Vanuit de overheid is bepaald dat relatietherapie niet meer vergoed wordt, dat vind ik heel jammer. Zeker nu ook in nasleep van corona blijven mensen daar tegenaan lopen. Ik vind het belangrijk dat zorg voor iedereen bereikbaar is. Daarom doe ik het nu op deze manier. Ook omdat ik niet wil dat mensen hun bezoek aan een relatietherapeut uitstellen vanwege financiële redenen. Huiselijk geweld is in deze tijd namelijk ook aan het toenemen.”

Bang dat ze erbij inschiet, is ze niet. ,,Als er mensen tussen zitten die minder betalen, dan compenseert zich dat met mensen die wat extra betalen.”

Non-verbale communicatie

,,Aan het begin van de coronatijd was mijn uitdaging het videobellen. Omdat je mensen niet helemaal kunt zien. Ik werk ook veel met non-verbale communicatie en mensen kunnen soms in een keer wegkijken of gaan veel rechterop zitten; daar haal ik veel uit. Dat was nu niet altijd zichtbaar.”

Hoog-escalerende koppels

Nu merkt Anika erg dat problemen worden uitvergroot. Mensen hebben langer gewacht om in therapie te gaan waardoor het conflict hoger zit.

,,Hoog-escalerende koppels noemen we dat. Het is voor mij in die zin harder werken en de uitdaging is om mensen weer rustiger te krijgen en duidelijk te krijgen wat er precies aan de hand is.”

De spreekwoordelijke druppel die de emmer doet overlopen, is er sneller omdat de emmer voller is doordat mensen vanwege corona langer hebben gewacht om in therapie te gaan. ,,Mijn uitdaging is dan om die emmer weer wat leger te maken.”

Kan iedereen overkomen

,,Relatietherapie kan iedereen overkomen. Mijn advies is om niet te lang te wachten. Vaak kan ik met een paar simpele dingen al handvaten bieden waar je zelf mee aan de slag kunt gaan. Deze therapie bestaat niet uit ellenlange sessies, je kan er ook thuis mee aan de slag. Het is niet fijn als je degene waar je het meeste van houdt niet kan bereiken of constant met elkaar in stiltes of in ruzies zit. Dat hoeft ook niet: trek op tijd aan de bel; het kan iedereen overkomen.”

Normaal

De therapeute ziet dat in therapie gaan in Amerika iets heel normaals is. Net zoals je naar het ziekenhuis gaat als je je been breekt.

,,Daar is geen drempel of schroom. Het zou mooi zijn als dat hier in Nederland ook zo is. Vaak is het een grote stap om in relatietherapie te gaan en vinden mensen het spannend, maar er gebeurt niks spannends hier. Ik zou willen bereiken dat het in relatietherapie gaan, wat normaler wordt en dat het wordt gezien als iets wat je kan helpen en waardoor je relatie verstrekt kan worden.”

(Tekst Mieke van Veen)