Mienskipssintrum Leppehiem Akkrum verblijd met levensechte ‘dementie puppy’ Robbie dankzij mondkapjesactie

AKKRUM Mienskipssintrum Leppehiem in Akkrum beschikt sinds woensdag over een levensechte ‘dementie puppy’.

Het robotdier is geschonken door Els en Kyra van Wirdum. Zij bekostigden het hondje, dat Robbie heet en is vernoemd naar de hond van hun oma, van de verkoop van handgemaakte wasbare katoenen mondkapjes.

Toen in maart bleek dat er een groot tekort aan mondkapjes was, besloot Els van Wirdum ze zelf te naaien. Haar moeder heeft dementie en woont in een verzorgingstehuis. Van de vroegere quilthobby van haar moeder was nog een voorraadje stofjes over die zij hier goed voor kon gebruiken.

Aanvankelijk werden de mondkapjes weggegeven, maar toen de vraag toenam kwam dochter Kyra op het idee om er geld voor te vragen en de opbrengst te gebruiken voor een goed doel: extraatjes voor mensen met dementie.

Nadat de inwoners uit Akkrum, de woonplaats van Kyra van Wirdum, hoorden dat zij begonnen was met het maken van mondkapjes reageerden de dorpsbewoners spontaan op de oproep om materiaal en stopten zij onder andere elastiek in de brievenbus.

Helpende hand

Buren en vrienden staken vervolgens een handje toe met knippen en strijken en reclame maken. Ook voegde zich nog een naaister bij het gezelschap gevoegd. Daarnaast is er ondertussen een verkooppunt: Kaashuys Akkrum.

Inmiddels zijn er al meerdere robot- honden en -katten en wondertelefoons gedoneerd aan verpleeghuizen.

,,Omdat zo veel mensen in Akkrum er een steentje aan hebben bijgedragen is deze gift aan Leppehiem speciaal. Verzorgende Froukje nam de puppy in ontvangst en vertelde dat de bewoners al reikhalzend uitkeken naar de komst van hun nieuwe hondje. De afdeling heeft al twee robotkatten, hopelijk voelt de puppy zich snel thuis en kan het veel liefde geven.”

Voor vragen en bestellingen kunt u mailen naar mondkapjesatelier@gmail.com