Plan voor miljoeneninvestering in woningfabriek van Van Wijnen in Friesland op losse schroeven na overname

Nu grootaandeelhouder Klaas de Leeuw Van Wijnen verkoopt, heeft het Noorden niet langer automatisch een streepje voor bij de bouwreus.

Het landelijk opererende bouwbedrijf investeert 50 miljoen euro in een nieuwe fabriek, goed voor 4000 nieuwe woningen per jaar. Eerder noemde Van Wijnen een niet nader genoemde gemeente in Friesland als beoogde locatie voor die nieuwe fabriek. Dat is echter niet langer vanzelfsprekend, zegt directievoorzitter Wino de Jong nu.

,,Wij zijn blij met het Noorden, maar ik heb niet altijd de indruk dat het Noorden ook blij is met ons’’, stelt de topman. Hij vindt dat gemeentebesturen te vaak hun eigen bedrijfsleven de rug toekeren. De focus ligt voornamelijk op het binnenhalen van nieuwkomers.

Lees ook [PREMIUM] Bouwbedrijf Van Wijnen in Rotterdamse handen: wat betekent dat voor het Noorden?

Rotterdams oogpunt

Bij Van Wijnen zijn de kaarten anders komen te liggen, nu Klaas de Leeuw zijn belang van 57 procent overdoet aan de Rotterdamse investeringsmaatschappij HAL. Die koopt ook de 43 procent aandelen van Rabobank. De Jong en zijn opvolger Peter Hutten wijzen erop dat ze hun fabrieksplannen goed moeten kunnen uitleggen aan de nieuwe aandeelhouder.

Van Wijnen produceert al nieuwbouwhuizen in zijn fabrieken in Gorredijk en Heerenveen. Die woningen verrijzen in heel Nederland. Voor een derde fabriek lijkt het Noorden een minder gunstige vestigingsplek. Bij HAL beoordelen ze, anders dan Klaas de Leeuw, de fabrieksplannen vanuit een Rotterdams oogpunt, zo merkt De Jong op.