De Uitdaging: 'Beseffen dat er kinderen zijn die elke dag in een tent slapen’

HEERENVEEN - In de rubriek De Uitdaging portretten van mensen met een bijzonder verhaal en de uitdaging in hun leven. Deze keer vertelt Anne-Meta Kobes-Gerritsen, dominee bij de protestantse gemeente Heerenveen, over de actie Nacht in een Tent.

In totaal 36 jongeren bivakkeerden in de nacht van zaterdag op zondag in een (zelfgemaakte) tent in hun tuin in Heerenveen. Dat deden ze in verband met de actie Nacht in een Tent van de protestantse gemeente Heerenveen.

Met deze actie werd geld opgehaald voor de vluchtelingen in kamp Moria op Lesbos. Anne-Meta Kobes-Gerritsen (33) is dominee van de protestantse gemeente Heerenveen en zat in de organisatie van deze nacht.

Seizoensafsluiting

Nacht in een Tent was de seizoensafsluiting van de tienerclub Follow Up van de protestantse gemeente. Vorig jaar werd die bij een van de gemeenteleden gevierd, maar dit jaar moest dat in aangepaste vorm vanwege het coronavirus.

,,Het idee hiervoor ontstond toen ik zag dat een collega tijdens de afgelopen Koningsnacht iets soortgelijks had georganiseerd. Toen was er de landelijke actie Camp NL. Ik zag foto’s van jongeren in de tuin en dacht: ‘O, wat gaaf’. Zo werd ik geïnspireerd”, zegt Anne-Meta Kobes-Gerritsen.

Benefrietjes

Burgemeester Tjeerd van der Zwan opende de nacht door het luiden van de ‘noodklok’.

,,De klokken in de kerk van Heerenveen werden geluid om te vertellen dat er wat aan de hand is.”

Na de opening stond er nog een pubquiz via Zoom op het programma en konden de kinderen om beurten zogenaamde benefrietjes halen.

,,Dat is een landelijke actie van de patatindustrie, die verkoopt vanwege de coronacrisis een stuk minder patat. Die actie wilden we graag steunen. Kinderen konden tussen half negen en tien, op een afgesproken tijdslot van vijf minuten, een patatje halen bij Trinitas. Daar hadden we ook een terrasje gemaakt.”

Het was ook het enige contactmoment dat de organisatie met de kampeerders had. De rest gebeurde allemaal op afstand.

Inhoudelijke verdieping

’s Avonds werd er muziek gemaakt door een aantal gemeenteleden. Die muziek werd gedeeld via filmpjes. ,,De inhoudelijke verdieping tijdens de nacht, kwam in de vorm van een interview met Els Peereboom, vrijwilliger bij Stichting Bootvluchteling. Zij vertelde over haar ervaringen in kamp Moria op Lesbos. Ik interviewde haar en dat filmpje deelden we met de jongeren.” Zondagochtend verzorgde Arjen van der Heide een workout. ,,We vroegen de kinderen of ze foto’s wilden maken als ze daarmee bezig waren en daarop was te zien dat er aardig gezweet werd. Als beloning werd er een ontbijtje thuis bezorgd.”

Ruim 1500 euro

De kinderen lieten zich allemaal sponsoren. ,,We hebben ze van tevoren gezegd: ‘Vraag in je omgeving en vertel wat je gaat doen. Dat je dit doet voor anderen die altijd in een tent moeten slapen’. De jongeren hebben zelf mensen fanatiek benaderd. Dan zeiden ze dat ze vannacht buiten sliepen en dat de buren dus misschien wat gelach, gegil of muziek konden horen, maar dat dat voor het goede doel was.”

Uiteindelijke haalden de deelnemers 1043,25 euro op voor de Stichting Bootvluchteling. De diaconie deed hier 500 euro en de avondmaalscollecte van die zondag bij. Met het bedrag worden onder andere de bibliotheek, de medische post, de school en creatieve activiteiten in Moria ondersteund.

Relaxt

,,Nacht in een Tent was echt super. Het weer was ook heel goed. Daardoor kregen we op de ochtend van de activiteit nog aanmeldingen. Die zonnige sfeer versterkte ook het vrolijke gevoel gedurende de activiteiten. Het was een experiment, maar het ging relaxt; iedereen was in een goede stemming. Wat mij heeft verrast; we hadden een speciale appgroep voor de deelnemers en ’s morgens kreeg ik al appjes van kinderen die met knijpers, plakband, dozen, doeken en spanbanden in de tuin bezig waren om de tent zo mooi mogelijk te maken. Het leefde echt heel erg.”

'Voor veel jongeren realiteit' 

,,De nacht na de tentennacht stuurde ik in de appgroep dat ik nu naar mijn eigen bed ging. En dat het bizar is om te weten dat we gisteren zo in die tent sliepen en er mee bezig waren en dat ik nu in mijn eigen bed stap, maar dat al die kinderen daar op Lesbos niet die keuze hebben. De uitdaging is om dat te blijven beseffen. Het was een leuke actie, misschien hebben we een klein beetje afgezien toen het koud werd, maar voor veel jongeren is dit de realiteit.”

Volgens Anne-Meta zitten er 8000 kinderen in vluchtelingenkamp Moira op Lesbos.

Petitie

De burgemeester van Heerenveen heeft met nog een aantal gemeentes een petitie ingediend om per gemeente 500 vluchtelingenkinderen op te nemen die nu in Moria of andere plekken verblijven.

,,Die petitie is tot nu toe niet door de overheid omarmd. De burgemeester vertelde onze kampeerders ook: ‘Als die kinderen komen, komen ze bij jullie op school. Laten we hen dan een warm welkom geven’. Ik hoop dat we door deze actie weten wat iemand meegemaakt kan hebben voordat diegene in Heerenveen komt wonen.”

Minifestival

Of Nacht in een Tent terugkomt? Anne-Meta denkt van wel. ,,Zes jaar geleden hielden we Nacht zonder Dak. Toen mochten jongeren in een doos slapen. Daar hebben ze het nog steeds over. We hebben gezien hoe tof de jongeren Nacht in een Tent zelf hebben opgepakt. Ze zijn creatief geweest en we hebben mooie verhalen gedeeld. We willen niet nog eens zes jaar wachten. We hopen dat we de volgende keer met elkaar op een groot terrein kunnen overnachten. Een soort minifestival voor een goed doel.”

(Tekst Mieke van Veen)