De Uitdaging: ‘Heerenveen als watersportplaats op de kaart zetten’

HEERENVEEN - In de rubriek De Uitdaging portretten van mensen met een bijzonder verhaal en de uitdaging in hun leven. Deze keer Maresca en Mischa de Vries, die Bootjesverhuur Heerenveen zijn gestart omdat hun evenementenbureau door de coronasituatie stil kwam te liggen.

Maresca (45) en Mischa de Vries (42) runnen samen SWC Entertainment Group. Hun evenementenbureau kwam 12 maart volledig stil te liggen.

,,Onze telefoon stond roodgloeiend. Niet vanwege aanvragen, maar vanwege annuleringen. Maart is voor ons de maand dat normaal gesproken alles weer begint aan te trekken. Alleen nu kwam het volledig stil te liggen. Ook echt naar 0 procent”, zegt Mischa.

Volledig stil

Dat hadden de ondernemers nog niet eerder meegemaakt. Ze hebben seizoenswerk en dan zijn er altijd rustigere maanden, maar volledig stil; was helemaal nieuw.

,,We zijn toen gaan doen wat bijna iedere Nederlander is gaan doen: klusjes in en om huis aanpakken. Maar toen kwam het nieuws dat alle evenementen stopgezet werden tot september: dat kwam aan als een klap”, vertelt Maresca.

Mischa vult aan: ,,Een evenement op poten zetten is niet vandaag een vergunning aanvragen en over een paar dagen het feest geven. Dat vraagt maanden voorbereiding. Als alles pas in september weer gaat starten, dan is het december voordat er weer een beetje een evenement is. Dan praat je feitelijk over een stilstand van een jaar.”

‘Wat kan wel?’

Wat de twee zoal af moesten zeggen, was het festival Bregepop, een groot feest in Oostenrijk, kermissen en promotiewerk wat het bedrijf jaarlijks voor Specsavers doet.

Mischa: ,,We doen dit nu 23 jaar en hebben best een en ander meegemaakt; het rookbeleid en de economische crisis bijvoorbeeld. Dan heb je wat minder omzet, maar nu viel in een keer op alle fronten alles weg. Dat was wel shocking. Maar we zijn mensen die bezig zijn met dingen die we wel kunnen doen en niet met dingen die we niet kunnen doen.”

En zo kwamen de twee op het idee om bootjes te gaan verhuren.

Glimlach

Een boot, een klein sloepje, was er al. ,,Met ons evenementenbedrijf doen we er alles voor om iemand een glimlach op zijn gezicht te geven. Dat willen we met Bootjesverhuur Heerenveen ook. Als iemand een bootje huurt, willen we diegene van het begin tot het einde blij maken. Door het feit dat ook veel mensen deze zomer niet op vakantie gaan en ze zeggen dat het een mooie zomer wordt, besloten we er voor te gaan.”

Binnen een paar weken stond het bedrijf op poten en waren de eerste boekingen al binnen.

Meer zichtbaar

Inmiddels liggen er twee bootjes in de Heeresloot die te huur zijn. Een kleine en een grotere waar de twee Heerenveners wel vaarervaring voor vragen. Met hun evenementenbureau zijn de twee vaak buiten Heerenveen en Friesland te vinden.

Doordat hun tweede bedrijfje middenin Heerenveen is hebben ze meer contact met Heerenveners en merken ze dat mensen erachter komen wat ze nu eigenlijk doen met hun andere bedrijf.

,,We zijn ook vaak lange dagen weg en nu zien mensen ons meer”, zegt Mischa. Ook zijn er samenwerkingen ontstaan. Zo ontvangen bootjeshuurders een welkomstpakket voor onderweg met bijvoorbeeld een fles wijn van de Wijnschuur en fruit van groenteboer Wijnstra.

Heerenveen als watersportplaats

De uitdaging van Maresca en Mischa is om Heerenveen als watersportplaats op de kaart te zetten.

Maresca: ,,Ik merk dat Heerenveen niet zo’n positief imago heeft als het over watersport gaat. Ik krijg weleens telefoontjes van mensen die dan in Sneek een bootje wilden huren, maar dat dat volgeboekt was, dus dat ze dan maar naar Heerenveen gingen. Heerenveen heeft niet de eerste voorkeur, maar het is hartstikke leuk. Je kan naar het Tjeukemeer, maar ook naar het Sneekermeer.”

,,Vanuit Heerenveen kan je juist alle kanten op”, vult Mischa aan.

Rustig beginnen

En wat volgens Mischa ook een voordeel is van met een bootje starten in Heerenveen, is dat je rustig kan beginnen.

,,Je zit niet gelijk op de ‘snelweg’, wat je bijvoorbeeld wel kan hebben als je vanuit het centrum in Sneek start. Je kunt eerst rustig aan de boot wennen, voordat je in drukte terechtkomt.”

De kleine boot is zo gemaakt, dat de sloep onder de bruggen in Heerenveen en ook in Akkrum door kan. En om Heerenveen nog meer op de kaart te zetten als watersportplaats, gaan de twee ook een watersportwinkeltje beginnen.

Mischa: ,,We krijgen best veel passanten, maar bieden die niet zo veel in Heerenveen. Als mensen problemen hebben met de accu van hun boot of een nieuw lampje nodig hebben, dan kunnen ze straks bij ons terecht aan Herenwal 96.”

‘Mooie combinatie’

,,De bootjes en ons evenementenbureau zien we als een mooie combinatie. We blijven positief en hopen dat we vanaf december weer met ons evenementenbedrijf aan de slag kunnen. Hoe de toekomst ook gaat lopen, wij willen er alles uit halen om Bootjesverhuur Heerenveen te laten slagen”, zegt Maresca.

Als de huurders blijven komen, dan gaan de twee ook volgend jaar door met hun bootjesverhuur. Mischa en Maresca zien ook mogelijkheden om in de toekomst evenementen op de boot te organiseren. Daar hebben ze al ideeën voor. ,,We zien wel waar het schip strandt.”

(Tekst Mieke van Veen)