Veel hinder voor verkeer bij grote wegenklus in Heerenveen

HEERENVEEN - De aanpak van de A32 en de K.R. Poststraat in Heerenveen start in juli echt. Er wordt veel hinder verwacht voor het verkeer.

De klussen vallen onder het project Heerenveen Beter Bereikbaar, dat al enige tijd loopt. Het project draait om de snelweg A32 en omliggende wegen als de K.R. Poststraat en de Oranje Nassaulaan. Doel is om het centrum beter te verbinden met de snelweg.

Halverwege juli begint het werk aan de K.R. Poststraat. Vrijdagavond 17 juli sluit aannemer BAM een deel van de weg in beide richtingen af. Het gaat om het gedeelte tussen de Weinmakker en de Zonnebloemstraat.

Lees ook | Geldprobleem in Heerenveen door aanpak A32: miljoenen stromen weg

De afsluiting duurt tien dagen, tot maandagochtend 27 juli, en is onder meer nodig om een extra rijstrook aan te leggen richting het centrum. Hulpdiensten en de lijnbussen van Arriva kunnen er wel gewoon langs. Bedrijven zijn niet of minder goed bereikbaar.

Eerst de centrumkant

In 2020 zijn er vooral werkzaamheden aan de westkant van de snelweg (de kant van het centrum), in 2021 vooral aan de oostkant van de snelweg. Later verschuift het werk van de K.R. Poststraat naar de zuidelijker gelegen Oranje Nassaulaan.

Bij het wegenproject wordt het budget met maximaal 3,5 miljoen euro overschreden, werd in mei bekend. Er is nu eerst een half miljoen euro extra nodig, liet de gemeente weten.

Lees ook | Aanpak A32 duurder vanwege btw, asbest en wegwijzers

Eind 2023 moeten alle werkzaamheden zijn afgerond, volgens de huidige planning. Eerder werden 2021 en 2022 nog genoemd als afrondingsjaren. De uitloop heeft mede te maken met de recente landelijke discussies over de PAS (stikstofuitstoot) en PFAS.