FOTO’S | Replica onderduikershol bij boerderijcamping De Geele Bosch geopend

MILDAM - Een replica van het voormalige onderduikershol bij boerderijcamping De Geele Bosch nabij Mildam is dinsdag geopend.

De openingshandeling werd verricht door wethouder Roelof Theun Hoen van de gemeente Weststellingwerf. Hij deed dat samen met de eigenaren van de camping, Bill en Ella Ros, door het onthullen van een informatiebord over het onderduikershol.

Initiatiefnemer Kast Berkenbosch vertelde in het bijzijn van een aantal bezoekers een verhaal over WOII in de regio en speciaal het verhaal over het neergestorte vliegtuig in Oosterstreek. Daarbij kwamen alle acht bemanningsleden om het leven.

Daarnaast vertelde de wethouder een verhaal over verzetsman dr. Verdenius die onderduikers onderdak verschafte. Hij woont nu in het pand waar Verdenius huisarts was.

Motorpech

Toen in de Tweede Wereldoorlog op 7 mei 1944 een Amerikaanse bommenwerper motorpech kreeg moest deze een noodlanding maken bij Nijelamer. Ter hoogte van De Geele Bosch sprongen er vier parachutisten uit.

Zij landden in het land voor de boerderij van de familie Hoekstra aan de Stelweg. Ze werden al snel door de 17-jarige Jacob Heida uit Mildam, die dankzij een ULO-opleiding Engels verstond, naar de familie Hartkamp (de buren van Hoekstra) gebracht. Die gaf hen te eten.

Daarna werden ze door Jan Visser en vader Sake Hoekstra ondergebracht in een hol in De Geele Bosch, waarvan Visser het bestaan kende.

Dat was nodig, omdat de Duitsers al snel op zoek waren naar de parachutisten.

Het onderduikershol is gereconstrueerd door de familie Ros in samenwerking met Karst Berkenbosch.

(Foto’s Lenus van der Broek)