Friese staten en stinzen | Landgoed Oranjewoud

ORANJEWOUD Deze keer parkeer ik maar eens bij hotel Tjaarda in Oranjewoud en dan loop ik via de Albertine Agnesweg naar de plaats waar de huizen Oranjewoud en Oranjestein te vinden zijn.

Het laatste deel gaat langs de Overtuin, nu een gemeentelijk park, dus openbaar toegankelijk. Het huis Oranjewoud dateert van 1829.

Zo’n 125 jaar was dit het comfortabele woonhuis van de families De Blocq van Scheltinga en Van Limburg Stirum. In de jaren vijftig werd het verkocht aan een organisatie en daarna gebruikte de Friesland Bank het voor officiële gelegenheden. Ook nu de stichting FB Oranjewoud eigenaar is, is het beschikbaar voor bijeenkomsten, diners en representatieve doeleinden.

Prinses van Oranje

De Albertine Agnesweg, zei ik. Deze prinses van Oranje, weduwe van stadhouder Willem Frederik, was degene die hier een stadhouderlijk domein voor ogen had. Eind 17e eeuw verrees hier dan ook een paleis. Maar wat later, in 1711:

„Ik ben de helpende hand van meneer Coulon, die de bouw van het paleis hier moet afmaken. Er staan hier nu twee gebouwen, indrukwekkend genoeg, ik kan niet anders zeggen. Maar ze zijn bedoeld als vleugels met een hoofdgebouw ertussen. En dat middenstuk, daar heb ik nu een hard hoofd in. Een paar maand geleden is de doorluchtige hoogheid Johan Willem Friso jammerlijk omgekomen en nu houdt zijn weduwe prinses Maria Louise zich bezig met de paleizen in Duitsland, Apeldoorn - ’t Loo - en in Leeuwarden en niet te vergeten met haar kindjes; het jongetje, de erfgenaam, is nog maar net geboren.”

Hoewel de twee vleugels van het paleis tot 1791 nog wel eens werden gebruikt, hoor je niemand meer over een verbindend hoofdgebouw. En na de revolutie va 1795 gaat het snel neerwaarts met het paleis.

Evenementen

Het is in 1805 afgebroken. Wie nooit eens een vergadering of receptie heeft in het huidige huis, zou tijdens het Oranjewoud Festival een kijkje kunnen nemen.

Het is dan een van de locaties van dit evenement. En er zijn ook wel open dagen, waarop je mag zoeken naar de uitkijktoren, het hertenkamp, de hondenbegraafplaats en het uitzicht op het Grand Canal naar Museum Belvédère.

Lees ook: PRIJSVRAAG | Staten en Stinzen: win een vorstelijke overnachting

(Tekst Peter Nieuwenhuijsen)