FOTO'S EN VIDEO | 'We gaan als Farmers Defence Force zo lang als nodig chaos creëren in Heerenveen'

HEERENVEEN Leden van Farmers Defence Force uit heel Friesland zetten vanavond en vermoedelijk ook vannacht Heerenveen op slot. ,,We gaan zo lang als nodig voor chaos zorgen."

Dat zegt Mick Tinga, regioleider van Farmers Defence Force in Friesland en Flevoland tegenover de Heerenveense Courant.

Rond 19.30 uur was al een grote groep boeren met hun trekkers aanwezig bij de carpoolaats tegenover de McDonald's.

,,We gaan nu kijken wat we op slot gaan zetten. Het zal gaan om kruisingen en wellicht ook het station. Hoeveel boeren er komen weet ik niet. We hebben contact via Telegram. Wie dat wil kan zich bij het protest aansluiten.", zegt de uit Bantega afkomstige Tinga.

Tinga: ,,En als mensen last hebben van de acties? Dan is dat jammer. Overigens laten we indien nodig wel hulpdiensten er door."

Overigens is uit voorzorg ook de politie aanwezig.

'Al hele dag actie'

Boeren voeren al de hele dag op verschillende plekken in het land actie tegen het nieuwe veevoerbeleid van minister Schouten van Landbouw. Zij wil de uitstoot van stikstof uit mest verlagen door minder eiwit toe te staan in veevoer.

De boeren zien dat als 'dierenmishandeling' en kwamen zelf met een alternatief plan om de eiwitten in het veervoer verlagen op basis van vrijwilligheid.

De Tweede Kamer wil dat plan van de minister en het alternatieve plan van de boeren wordt doorgerekend door het Planbureau voor de Leefomgeving.

De boeren eisen meer dan een doorrekening. Het plan van minister Schouten moet namelijk in september in gaan. De kans bestaat dat de doorberekeningen dan nog niet gereed zijn.

(Tekst Jitze Hooghiemstra)