FOTO’S | Tientallen Heerenveners bij MoLab getest op aanwezigheid antistoffen tegen het coronavirus

HEERENVEEN Enkele tientallen inwoners uit Heerenveen hebben zich dinsdagochtend bij het ‘MoLab’ van de Stichting IMtest via een vingerprik laten testen op de aanwezigheid van antistoffen tegen het coronavirus in hun lichaam. Binnen twee werkdagen krijgen de geteste personen via e-mail de uitslag te horen.

Ondertussen zijn er landelijk ruim achtduizend mensen getest. Daarbij zijn er volgens Dorien van Doorn van het diagnostisch laboratorium Innatoss uit Oss dat de testen uitvoert grote verschillen waarneembaar. ,,Zo bleek in het Limburgse dorp Kessel veertig procent van de geteste personen antistoffen te hebben en in Amsterdam bijvoorbeeld vijftien procent van de geteste mensen.”

De test meet de aanwezigheid van antistoffen tegen het coronavirus en bestaat uit twee delen. De eerste test is een sneltest middels een vingerprik die wordt afgenomen bij het MoLab. Als de eerste uitslag positief is, volgt een tweede test die in het laboratorium van Innatoss in Oss wordt uitgevoerd om fout-positieve uitslagen uit te sluiten en de hoeveelheid antistoffen te meten.

Stichting IMtest zegt de test op antistoffen toegankelijk te willen maken voor zoveel mogelijk mensen die minstens twee weken eerder ziek zijn geweest en zich afvragen of het corona was of iets anders.

De test in Heerenveen vond plaats voor de deur van Carglass. IMtest zelf benadert bedrijven met de vraag of zij hun terrein beschikbaar willen stellen voor het MoLab. De bedrijven zelf kunnen hun medewerkers ook laten testen.

(Foto’s Max van Gelder)