FOTO’S EN VIDEO | ‘Het opgehaalde glas kan veel vertellen over het sociale gedrag van mensen’

HEERENVEEN Klaas Scheepstra haalt namens Omrin dagelijks glas op in onder andere Heerenveen en omgeving. Door de jaren heen heeft hij dingen zien veranderen. Een gesprek over wat glas hem kan vertellen over het sociale gedrag in woonwijken.

Zo werd er in het begin van de coronaperiode meer wit glas opgehaald. ,,Omdat mensen dachten dat de groenten duurder zouden worden werd er meer groente uit een glazen pot gegeten. Twee weken later zag je dat terug bij het legen van de glascontainers, waarbij er beduidend meer wit glas aanwezig was dan anders.”

Daarnaast ziet Scheepstra dat meer mensen thuis bierbrouwen. ,,Dat zien we doordat er meer bruin glas is.”

Oudere mensen

En als er veel oudere mensen in een wijk wonen is dat ook te zien. ,,Want zij maken vaak het glas schoon voor ze het weggooien. Eerder werd veel sherry gedronken en dat merkte je aan het bruine glas. Dat is nu minder. Ook hebben we het idee dat er de afgelopen periode meer thuis gedronken wordt, omdat we zo’n twintig procent meer glas ophalen. De laatste weken zakt dat langzamerhand weer af.”

‘Op een gegeven moment valt het op’

Zijn observaties over glas komen van eerder. ,,Ik heb bij Albert Heijn gewerkt en dan krijg je het mee dat bijvoorbeeld meer conserven verkocht worden. Daar ga je op een gegeven moment op letten. Neem de witte wijnen uit Duitsland die in bruine flessen zit. Je staat er dan iedere dag bij en op een gegeven moment valt dat op.”

Glas was een van de eerste dingen die gerecycled werd. Eerst kwam er in de jaren zestig statiegeld op. Sinds de jaren zeventig wordt het gerecycled.

Scheepstra: ,,In eerste instantie was er een bak voor alle kleuren, later kwamen de containers met aparte vakken voor wit, groen en bruin glas. Daarin kun je trends zien. Je kunt er van alles uithalen wat betreft het gedrag van mensen.”

Drie compartimenten

De bakken worden geleegd in de drie compartimenten. ,,Ik sta bovenop de auto om te lossen en te zien dat ik alles in het goede vak doe. Ik haal trouwens niet alleen glas op in Heerenveen en omgeving, maar ook elders in Friesland."

Scheepstra noemt zijn werk ook een sociaal beroep. ,,Zo was er iemand die op  mij stond te wachten om een praatje te maken en hij vertelde spontaan zijn levensverhaal aan mij. Daarnaast krijgen we bij een adres in Heerenveen we altijd even een glaasje drinken aangeboden, zo’n vriendelijk gebaar. Die persoonlijke contacten, dat maakt mijn vak ook wel heel leuk.”

,,We komen ook wel plateaus en dergelijke tegen de bij de container gezet worden, maar dat is vlak glas. Dat kunnen mensen beter bij de milieustraat inleveren. Dit omdat vlak glas een hoger smeltpunt heeft.”

Het opgehaalde glas wordt naar Akkrum gebracht om te lossen op een schip en daarna gaat het naar een fabriek in Duitsland. Daar worden er weer nieuwe producten van gemaakt.”

Scheepstra werkt bij Omrin, dat vorig jaar tot ‘duurzaamste bedrijf van Nederland’ werd verkozen, waar hij niet alleen glas ophaalt, maar ook kleding en huisvuil.

Werkdag

,,Mijn dag begint ’s morgens rond 6.30 uur. Om 7.00 uur vertrek ik en om 7.30 uur ligt het eerste glas erin. Eerder kan en mag ook niet. Daarna rij ik mijn vaste route en doe dat zo efficiënt mogelijk. Tegen 15 uur los ik in Akkrum en tegen 16.00 uur ben ik klaar.”

Overigens komt Scheepstra uit het (inter)nationale transport. ,,Dan zie je ook hoe mooi Friesland eigenlijk is.”

Interviewtip

Heeft u zelf een (interview)tip voor de Heerenveense Courant of zou u graag een onderwerp belicht willen zien worden? Dan kunt u contact met ons opnemen via hrv@hndcmediagroep.nl.

Telefonisch zijn wij, ook buiten kantooruren, bereikbaar via 06-17 242 223.

(Tekst Cindy Houwen/foto’s en video HoogMedia)