Friese staten en stinzen | Huize Voormeer

HEERENVEEN Voor de serie Friese Staten en stinzen gaat Peter Nieuwenhuijsen ditmaal in op het statige achttiende eeuwse Huize Voormeer aan de Heideburen in Heerenveen.

In Huize Voormeer wordt muziekles gegeven en het bijzondere geluid is dat van de fagot. Het instrument dat de lerares bespeelt. Wie erbij stilstaat, ziet nu ook hoe statig dit strakke huis is en wat een enorm grote, mooie tuin zich erachter ontrolt. Pas geleden is het originele ontwerp van die tuin (van Roodbaard) teruggevonden in de archieven. Dit is een van de huizen van de familie Van Heloma, nu van de Van Heloma-stichting. Een ander Heloma-huis maakt deel uit van het Museum Heerenveen. Binnen staat een maquette van Voormeer en hé, die is lager. Een van de zusjes Van Heloma:

,,Ik ben de middelste van ons zevenen. Ik heb vijf zussen en een broertje. Wij wonen al ons hele leven op Voormeer, net als onze vader. Al vanaf 1806, zijn geboortejaar. Wat heel plezierig is, is dat hij het huis een extra etage heeft gegeven toen ons broertje werd geboren. Wij hebben onze kamers op de nieuwe bovenverdieping. Het is nu winter en onze vader is druk doende met zijn hobby, de ijsvereniging Thialf. Hij is altijd heel druk met al zijn officiële functies, maar voor Thialf maakt hij graag wat tijd vrij.”

De Van Heloma’s behoorden eerst tot de ‘heeren’ van ‘het veen’ en latere Van Heloma’s zaten op hoge bestuurlijke posten, zoals Marcus, de vader van het meisje van zo-even. Haar moeder was een Van Sminia en hoewel zij niet zelf van het huis De Klinze in Aldtsjerk kwam, is het mogelijk dat zij het unieke goudleerbehang uit dat huis van haar familie heeft mogen verhuizen naar Voormeer. Binnen valt ook prachtig rococo-stucwerk te bewonderen: het huis is binnen mooi gerestaureerd. Hoe je dat te zien kunt krijgen? Welnu, de muzieklerares organiseert er geregeld klassieke concerten. Volg ‘Voormeer klassiek’ en koop een kaartje.

Prijsvraag

Rondom de Friese staten en stinzen wordt ook een prijsvraag gehouden. 
Te winnen valt een vorstelijke overnachting in een van de mooiste B&B’s van Friesland: Huize Boschoord in Sint Nicolaasga. Klik hier om deel te nemen.

(Tekst Peter Nieuwenhuijsen)