FOTO’S | Naturalis Biodiversity Center doet onderzoek bij zonnepark Shell in Heerenveen-Zuid en hoopt op komst moshommel

HEERENVEEN Het Naturalis Biodiversity Center doet bij het nieuw te bouwen zonnepark in Heerenveen-Zuid onderzoek naar de biodiversiteit. Gehoopt wordt dat de moshommel in Heerenveen neerstrijkt.

Voor het onderzoek naar de biodiversiteit door het Naturalis Biodiversity Center wordt eerst een nulmeting gedaan.

Als de nulmeting gereed is wordt dit najaar een verscheidenheid aan planten ingezaaid. Wat precies, wordt nog uitgezocht.

Mogelijk positieve effecten

In onder andere een rapport van de Wageningen University Research uit 2019 werd geconcludeerd dat zonneparken kunnen bijdragen aan de verhoging van de biodiversiteit. Vooral in intensief agrarisch gebied kunnen de parken volgens het rapport leiden tot een toename in soorten vegetatie, insecten en vogels. Belangrijk is wel dat er voldoende licht en water op de bodem komt.

Over een jaar verwacht Naturalis Biodiversity Center de eerste resultaten te kunnen meten. Volgens het instituut kunnen de mooie tuinen die er in de buurt zijn een positief effect hebben op de toename van dieren. „Die zijn immers al in de buurt aanwezig. Uiteindelijk hopen wij dat ook de moshommel zijn entree maakt. Die komt op de Waddeneilanden voor, maar op het vasteland van Friesland bijna niet.”

Het zonnepark van wordt twintig hectare groot, telt 40.000 zonnepanelen en heeft een capaciteit van veertien megawatt.

(Foto’s Max van Gelder)