Islamitische slagerij Oudeschoot overweegt kort geding vanwege verbod op ritueel slachten tijdens Offerfeest. Ook demonstratie In Heerenveen en Leeuwarden optie

OUDESCHOOT De Islamitische Slachterij Akçe/Osmanli Akce Döner overweegt een kort geding omdat de slagerij niet ritueel mag slachten tijdens het Offerfeest van donderdag 30 juli tot en met zaterdag 1 augustus. Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voldoet het bedrijf uit Oudeschoot niet aan de coronamaatregelen.

Eigenaar Umit Akçe begrijpt helemaal niets van de beslissing van de NVWA. ,,Wij mogen daarvoor en daarna wel gewoon open zijn. Zijn we dan wel coronaproof? Ik heb het idee dat hier een spelletje wordt gespeeld. Er wordt al langer gewerkt aan een verbod op ritueel slachten. Ik heb rondgevraagd en het blijkt dat negen van de vijfenveertig Islamitische slachterijen die er zijn ook niet open mogen omdat ze ritueel slachten. De anderen die niet ritueel slachten mogen wel open zijn tijdens het Offerfeest.”

Akçe heeft ondertussen een advocaat in de arm genomen om de onderste steen boven te krijgen. Als dat niets oplevert overweegt hij een kort geding om ervoor te zorgen dat zijn bedrijf dat sinds twintig jaar is gevestigd in Oudeschoot en klanten uit Friesland en andere provincies heeft toch open kan tijdens het Offerfeest.

Islamitische en Joodse gemeenschap

Voor de Islamitische en Joodse gemeenschap in Friesland en daarbuiten die bij de enige Islamitische slagerij in de regio hun boodschappen doen kwam de mededeling van de NVWA eveneens keihard aan.

Mocht een eventueel kort geding niets opleveren, dan wordt er waarschijnlijk gedemonstreerd in Heerenveen en Leeuwarden.

,,Daarvoor is ondertussen in beide gemeenten een vergunning aangevraagd”, zegt voormalig Heerenvener Fatih el Marini, die nu in Leeuwarden woont en voorheen naast de slagerij woonde.

,,Het Offerfeest is voor ons jaarlijks het heiligste feest dat er is. Volgens de traditie slachtte aartsvader Abraham op de dag van het offerfeest een schaap. Dat de NVWA voorstelt dat klanten wel voor en na het offerfeest bij de slachterij terechtkunnen past niet in die traditie. Toen ik hiervan hoorde van mijn vader heb ik dan ook meteen actie ondernomen.”

(Tekst Jitze Hooghiemstra)