Fotorubriek | Een vervreemdend stilleven

HEERENVEEN. In de maandelijkse rubriek ‘fototip’ van de Fotoclub Heerenveen staat ditmaal ‘Vervreemden stillevens in de foto’ centraal.

Een stilleven is een afbeelding met een mooie compositie van niet bewegende voorwerpen die met zorg zijn belicht. Vaak zie je foto’s van vazen met bloemen, serviezen, oude boeken. Je kunt van alles bedenken. Vaak ook met een donkere achtergrond, op een tafeltje.

Een andere manier van een stilleven kan ook zijn dat je het voorwerp een andere functie geeft zodat het vervreemdend overkomt. Een stilleven met een twist. Een ‘vervreemdend’ stilleven kun je van te voren helemaal bedenken.

Welke voorwerpen wil je gebruiken, wat ga je ermee doen. Wat voor achtergrond.welke compositie ga je maken zodat het een mooi geheel is. Daarna komt de belichting wat wil je uitlichten en wat niet of minder. Je kunt werken met lampen of daglicht en als extra nog met reflexscherm. Al met al komt er best veel bij kijken om een ‘vervreemdend’ stilleven te maken.

Het is ontzettend leuk om te doen en vooral leerzaam, om composities te maken en je onderwerp te belichten, camera leren kennen. Dus dit is mijn tip voor deze week.

Deze foto is gemaakt, door eierdopjes als plantenbakjes te gebruiken met een lichtte achtergrond. Belichting is daglicht van een raam. Het geheel wilde ik minimalistisch houden.

(Tekst: Petra Terpstra)