De Uitdaging: ‘Keuzes maken die goed zijn voor mij’

TJALLEBERD - In de rubriek De Uitdaging portretten van mensen met een bijzonder verhaal en de uitdaging in hun leven. Deze keer Arno Broere die als coach actief is en in zijn Jaguar zogenaamde Bloeigesprekken voert.

Arno Broere (50) uit Tjalleberd was altijd werkzaam als econoom. Een burn-out veranderde zijn leven. ,,Een jaar of zes geleden kreeg ik een burn-out. Die heeft mij inzicht gegeven over hoe mijn eigen leven in elkaar zat. Ik heb me verdiept in wat er gebeurde met mij. Via therapie, mindfulness en haptonomie kwam ik buiten mijn comfortzone”, zegt Arno Broere.

Maatschappelijke ambitie

Toen Arno zijn burn-out kreeg, was hij werkzaam bij de NHL als hoofd marketingafdeling. Daar ging hij weg. Na zijn burn-out kwam hij terug bij de NHL. ,,Ik heb bedrijfseconomie gestudeerd en was werkzaam in zeer commerciële sectoren, vooral ICT. Via een omweg kwam ik bij NHL. Dat vond ik heel leuk, wat ik wilde ergens werken waar het maatschappelijke relevanter was dan bij bijvoorbeeld een softwarebedrijf. Maar ik merkte dat mijn maatschappelijke ambitie daar niet helemaal tot zijn recht kwam. Daarom ging ik weg.”

Bloei

Wat toen volgde was Bloei. Arno kocht een oude Jaguar om met mensen in gesprek te gaan en om met mensen in verbinding te komen. ,,Ik kreeg zo gesprekken met verschillende mensen die ik niet kende. Mensen met een achtergrond zoals ik, maar ook mensen met een hele eigen achtergrond. Als je je kwetsbaar opstelt, doen anderen dat ook.” Bij hem in de auto stapten mensen die net uit de gevangenis kwamen, maar ook bankdirecteuren, boeren, mensen van 90 en jonge studenten. ,,Ik vertelde mijn verhaal en zij deelden ook. Zo ontstonden er mooie gesprekken.” De volgende stap voor Arno was om ,,echt mensen te helpen.” Hij is toen als coach aan de slag gegaan. Hij volgde twee coachingsopleidingen; provocatief en co-active coach. ,,Daar ben ik Bloei mee gestart.”

Onderweg

,,Waarom ik een Jaguar kocht? Ik wilde een bijzondere auto. Ik heb niks met auto’s, maar wilde een auto die iets met mensen doet. Ik wilde geen standaardauto. Een Jaguar is bijzonder en niet standaard. Standaard is niet goed. In coaching zie ik veel terug dat mensen vastlopen op de norm.” Daarnaast is het volgens de coach zo dat er andere gesprekken ontstaan in een auto dan wanneer je tegenover elkaar zit. ,,Je bent onderweg, je hebt een bewegend zichtveld en zit samen in een soort van veilige bubbel.” Arno is vaak zo’n drie uur onderweg met de mensen met wie hij een gesprek voert.

Mens achter masker

,,Mensen vinden het vaak spannend wat ik doe. Als je bij mij instapt, hebben we een echt gesprek. Het gaat niet over koetjes en kalfjes. De eerste indruk die mensen vaak van me hebben: een arrogante knaap. Ze zijn dan verward doordat ik me kwetsbaar uit. Ik heb de uitstraling van iemand die dat niet doet. Je ziet mensen verzachten als ik dat wel doe.” In zijn auto stappen ook weleens ,,typische alfamannen.” Die stappen in en naarmate Arno zijn verhaal deelt, gaan die mannen meer onderuit zitten en wordt hun ademhaling rustiger. ,,Ik organiseer ook mannenavonden en avonden voor directeuren. Ik wil de mens achter het masker ontmoeten en probeer met warmte, humor en provocatie inzicht te geven en beweging te krijgen.”

Mentale knipbeurt

Achter zijn huis in Tjalleberd heeft Arno een praktijkruimte: de Bloeikas. Daar houdt hij zijn mannenavond en heeft hij zijn coachingspraktijk. ,,Ik krijg cliënten die ergens op vastlopen; relatie, werk-privébalans of ziekte bijvoorbeeld.” De mannenavonden organiseert hij samen met collega en vriend Martijn Gouman. Met zijn tweeën houden ze ook de mentale knipbeurt. ,,Dat is een manier om binnen een kwartier mensen in beweging te krijgen. Daarmee gaan we langs bij organisaties, maar staan we ook op festivals. We knippen binnen een kwartier je problemen weg.” Er worden niet echt haren geknipt. ,,Dat kan, maar dat raden we niet aan.”

Goed voor mij

,,Ik ben groot gebracht en opgevoed als econoom, daar hoort een bepaalde manier van denken en tegen te wereld aankijken bij. Mijn uitdaging blijft om keuzes te maken die echt goed zijn voor mij. Die gaan weleens tegen mijn opvoeding, waarden en normen waarlangs ik ben grootgebracht in. Dan maak ik keuzes die goed zijn voor mij, maar die soms consequenties hebben die lastig zijn.” Dan zijn keuzes voor hem bijvoorbeeld goed, maar voor zijn gezin niet. Of is het iets leuks, maar heeft het financieel veel consequenties. ,,Het gaat beter met mij dan jaren geleden. Dat heeft te maken met het maken van keuzes die goed bij je passen. Het is een soort identiteitsverandering; van econoom naar coach. Dat is een andere rol en daar moet ook je omgeving aan wennen. Dat vind ik wel een uitdaging, maar wel een hele goede.”

DNA

Als Arno geen burn-out had gehad, dan was hij uiteindelijk ook dit werk gaan doen. ,,Hier haal ik de meeste voldoening uit. Ik vind het geweldig om mensen terug te brengen bij wie ze oorspronkelijk zijn. Soms zijn ze vergeten wat belangrijk voor ze is. Als ze dat terugvinden, zijn ze zo blij en gelukkig en dankbaar dat ze dat weer hebben. Mensen worden vrij. Daar word ik gelukkig van.” Provocatief, warmte en humor is het DNA van de coach. Zo wil Arno met mensen omgaan. ,,Hoe goed dat nu werkt en hoe makkelijk ik daarmee nu een andere kijk op het leven kan geven; dat vind ik echt heerlijk.”

Geen groei maar bloei

,,Vroeger wilde ik graag grote dingen bereiken; grote groepen of minimaal duizend mensen of weet ik veel wat. Dat was te veel gericht op groei. Ik geloof niet meer in groei; daarom heb ik ook voor Bloei gekozen. Ik geloof veel meer in kleinschaligheid en in bloeien. Bloeien moet je doen met hetgeen dat je al in je hebt. Ik hoop dat ik mensen kan helpen; als dat er 100 zijn is dat mooi, maar als dat er 20 zijn, ben ik ook tevreden.”

Mieke van Veen