De Uitdaging: ‘Geld ophalen door Elfstedentocht te fietsen op fiets van 1,5 meter’

HASKERDIJKEN - In de rubriek De Uitdaging portretten van mensen met een bijzonder verhaal en de uitdaging in hun leven. Deze keer Nico Veldman en Roan van der Werf. Opa en kleinzoon gaan de Elfstedentocht fietsen op een fiets van 1,5 meter hoog.

Net als de schaatsvariant, beginnen Nico Veldman (73) uit Haskerdijken en Roan van der Werf (11) uit Tjalleberd hun Elfstedentocht in Leeuwarden. Opa en kleinzoon kiezen voor een fietsvariant. En wel op een fiets waarvan het stuur op 1,5 meter hoogte zit. Donderdag stappen ze op de fiets en zaterdag finishen ze weer in Leeuwarden. Dit doen ze om geld op te halen voor het goede doel: Care for Gambia, in samenwerking met stichting De Wilde Ganzen.

Care for Gambia

,,Het geld gebruiken we voor voedselpakketten. Door de coronamaatregelen is er momenteel veel honger in Gambia”, zegt Nico Veldman. Elk jaar organiseert Care for Gambia een actie om geld op te halen. ,,Pake heeft al vaker een Elfstedentocht gedaan”, zegt Roan van der Werf. Vorig jaar reed Nico de Elfstedentocht in een dag op skeelers. Dit wordt voor hem de vierde manier. Roan: ,,Pake zou met iemand anders, alleen die kon niet. Toen vroeg hij of ik wilde en dat wilde ik wel.”

Fiets van 1,5 meter hoog

Het plan ontstond ook al snel om de tocht te gaan fietsen op een fiets van 1,5 meter hoog. Roan had er al een. Destijds samen met zijn vader gemaakt. ,,Die maakten we voor de lol, maar ik ga er ook weleens mee naar school. Op internet vonden we een techniekje waarmee je heel makkelijk zo’n fiets kan maken. Voor deze tocht hebben we een nieuwe gemaakt voor mij, want op mijn eerste fiets zit de trapas achter mijn zadel. Als je dan 200 kilometer moet fietsen, krijg je veel last. Het is op zo’n hoge fiets wel af en toe opletten bij tunneltjes.”

Gevallen

Voor Nico werd ook een fiets gemaakt. Opstappen en afstappen is toch wel even anders op een fiets waarvan het stuur op 1,5 meter van de grond zit, kwam Nico achter. ,,Ik donderde direct op mijn gezicht. Ik verstond de kunst nog niet om goed af te stappen.” Inmiddels doet hij dat wel. ,,Je hebt een prachtig uitzicht bovenop de fiets. Je moet je alleen bij het stoppen en afstappen realiseren dat je zo hoog zit. Dat is wel en uitdaging; dat opstappen. Je moet wel een beetje lenig wezen.”

Honger

De voorbereiding van de twee bestond naast het oefenen op de fiets, ook uit het zoeken van sponsoren. ,,We gaan nu richting de tweeduizend euro. Maar er kan meer bij. Veel meer”, vertelt Roan. Het is de honger die nu erg aanwezig is in Gambia. Roan: ,,De mensen hebben een half kommetje rijst per dag nodig om te leven. Als dat er niet is, dan houdt het op.” Het is daarnaast de bedoeling om tijdens de fietstocht met de pet rond te gaan in steden om nog wat geld binnen te halen. Via www.careforgambia.com kunnen mensen ook een donatie doen.

Knallen

Kleinzoon en opa starten in Leeuwarden en stoppen de eerste dag in Stavoren. Vrijdag staat dan de etappe Stavoren-Harlingen op het programma en op de slotdag fietsen de twee van Harlingen naar Leeuwarden. ,,We fietsen de hele dag. We beginnen ’s ochtends en eindigen ’s avonds. De eerste dag beginnen we rustig aan en de tweede dag proberen we zoveel mogelijk kilometers te maken. Op de laatste dag fietsen we zo weinig mogelijk kilometers. Die eerste twee dagen gaan we knallen, dan kunnen we de derde dag wat rustiger aan doen. Die wordt het zwaarst.” De twee verwachten dat er onderweg wel wat mensen zullen staan. Na elke etappe worden ze opgehaald en gaan ze naar huis om te slapen. De volgende dag komen ze terug op de plek waar ze geëindigd zijn. 

Sponsorgeld

,,De uitdaging is om sponsorgeld binnen te krijgen. De voedselpakketten waren zo hard nodig, dat we daar al geld voor uit hebben gegeven. Dat hebben we uit een ander potje gehaald, maar dat gat moet wel worden opgevuld”, legt Nico uit. Op de vraag wat Roan zijn uitdaging is voor deze fietstocht, is hij duidelijk: ,,Niks. Ik zie niet tegen deze tocht op. Het fietsen op een hoge fiets ben ik wel gewend.” Wel heeft hij wat minder fietskilometers gemaakt dan zijn opa. ,,Ik fiets naar school, dat is vier kilometer bij mij vandaan, dat is niet zo’n heel eind. Deze Elfstedentocht is het langste wat ik ga doen.”

Zin in

Roan: ,,Toen pake mij vroeg voor deze tocht dacht ik gelijk: ‘Dat ga ik doen’.” Volgens Roan hebben ze de hele route wind mee, dat vindt hij fijn. ,,En van de warmte heb je niet veel last als je op de fiets zit.” ,,Roan is een sterke jongen en heeft een ijzeren conditie. Ik ben niet bang dat hij het niet gaat halen”, voegt Nico toe. De twee hebben er erg veel zin in. Roan: ,,Ik heb er superveel zin in. Ik kijk er totaal niet tegenop. Het is ook altijd gezellig met pake. Het lukt ons wel om het leuk te houden.”

Mieke van Veen