Wat je niet mag missen tijdens je motortocht rondom Heerenveen!

Aangeboden door: helmonline.nl

Heerenveen is een typische Friese stad; sfeervol met fraaie monumenten, unieke bouwwerken en gelegen in een prachtige, landelijke omgeving! In de stad zelf is veel te zien, maar ook de omgeving is schitterend. Heerlijk om daar met je motor rond te toeren en het gebied te verkennen!

De stad zelf

Heerenveen is waarschijnlijk rond 1550 ontstaan, het is het oudste veenkanaaldorp in Nederland. De stad barst van de eeuwenoude straatjes en monumentale gebouwen en gezellige pleintjes met terrassen. Je kunt hier fijn winkelen, relaxen op een terras en de stad bekijken. Een echte 'must-see' is De Crackstate. Dit slot werd gebouwd in opdracht van Johannes Sytses Crack in 1648 en wordt omringd door een gracht. Tegenwoordig is Crackstate het gemeentehuis. Andere historische bouwwerken die zeer de moeite waard zijn om te bezoeken zijn de Oenemastate (1640) - gelegen op het gemeenteplein en waar je vandaag de dag terecht kunt voor een kop koffie in het café- en de beroemde korenmolen Welgelegen. En mocht je graag een museum bezoeken dan kun je naar het museum voor moderne kunst Belvédère en naar Museum Heerenveen waar je onder meer archeologische vondsten en historische documenten kunt bekijken.

De omgeving

In de omgeving van Heereveen is ook veel te zien en te doen. Je kunt naar het strand, het bos in, of gewoon wat rondtoeren en talloze landweggetjes uitproberen. Het koninklijke bos Oranjewoud, iets ten oosten van de stad, leent zich om prachtige wandelingen te maken en op veel plekken kun je ook met de motor komen. Het brengt je lands fraaie landgoederen, parken en schitterende waterpartijen. Het is zeker de moeite waar om hier je motor even aan de kant te zetten en te voet verder te gaan, of een lekker plekje te zoeken voor een picknick.

Ook erg leuk is om de dorpen in de omgeving langs te rijden. Er zijn zoveel schilderachtige dorpen en kleine steden. Denk bijvoorbeeld aan Langezwaag, Rottum, Oudeschoot en Nijehaske, maar zo zijn er veel meer! Daarnaast kun je naar één van de vele wateren in de buurt rijden, zoals het Nannewijd, het Tjeukemeer en natuurlijk het IJsselmeer.

Een goede helm

Voor een fijne motortocht is een goede helm onmisbaar. Je hebt, in grote lijnen, de keuze uit een jethelm, een integraalhelm en een systeemhelm. Welke helm voor jouw de beste keuze is, hangt af van je eigen voorkeur en je rijgedrag. Voor alleen een pleziertocht rond Heerenveen tijdens mooi weer is een jethelm prima. Maar wanneer je vaak de snelweg opgaat en lange afstanden rijdt, is een integraal- of systeemhelm een betere keuze. Let bij de aanschaf ook op de pasvorm: een te losse of strakke helm is erg vervelend! Als laatste zijn de extra's bepalend voor je keuze. Denk bijvoorbeeld aan het ontwerp, maar ook een pinlockvizier en uitsparingen of voorzieningen voor bluetooth apparatuur zijn erg handig. Dan rijd je nooit meer met een beslagen vizier en kun je je telefoon horen (voor navigatie ideaal!) en beantwoorden terwijl je rijdt.