Heerenvener Anand Koemar Karia viert 40-jarig jubileum bij Filtrair

HEERENVEEN Anand Koemar Karia uit Heerenveen heeft dinsdag zijn 40-jarig jubileum gevierd bij Filtrair.

Het feestelijke feit wilde de luchtfilterspecialist die volgend jaar zelf honderd jaar bestaat niet onopgemerkt voorbij laten gaan. ,,Hier zit veertig jaar ervaring”, zegt Henk Oosten, teamleider van Anand Koemar Karia vol trots over zijn collega bij het Heerenveense bedrijf Filtrair. ,,Anand is een zeer positieve en gedreven man. Een op-en-top Filtrairman met heel veel kennis. Daarnaast is hij ook erg culinair. Zo neemt hij regelmatig op vrijdagmiddag zelfgemaakt Surinaams eten mee voor zijn collega’s en verzorgt hij ook het eten als er overgewerkt wordt.”

Zelf kwam Anand Koemar Karia als 17-jarige bij Filtrair te werken, nadat hij bij zijn pleegvader in Heerenveen was komen wonen. ,,Mijn pleegvader Oege de Groot, een maatschappelijk werker, werkte vaker met buitenlandse mensen. Hij kreeg ook de voogdij over mij om mij een goede toekomst te kunnen bieden.”

Meteen voelde Karia zich als een vis in het water bij Filtrair, waar hij aan een productielijn kwam te werken.

,,Ik had nooit eerder gewerkt, maar vond het meteen leuk. Ook werd ik door iedereen heel goed opgevangen en zag hier meteen mijn toekomst. Het scheelde dat ik als Surinamer Nederlands kon spreken. Dat maakte het een stuk gemakkelijker.”

‘Alles meegemaakt’

In zijn tijd bij Filtrair maakte hij ook de verhuizing mee van de Schans naar de huidige locatie aan De Werf 16 in Heerenveen.

,,Maar ook zaken als ontwikkelingen, nieuwe producten en bijvoorbeeld nieuwe lijnen heb ik meegemaakt. Dat heb ik altijd mooi gevonden en nog steeds. Daarnaast werk ik ook buiten de reguliere uren. Ik mag hier graag zijn. Filtrair geeft mij echt een heel warm gevoel. Het is wat dat betreft nog altijd een echt familiebedrijf. Als ik bijvoorbeeld wat heb kan ik bijvoorbeeld altijd terecht bij onze directeur Bert Boer.”

Nieuwe productielijn

Vandaag de dag is de Heerenvener machineoperator. Hij is in die functie verantwoordelijk voor het draaiende houden van machines, voor het waarborgen van kwaliteit en voor het aansturen van mensen.

Ook is hij vanwege zijn ervaring betrokken bij de ontwikkeling van de nieuwe productielijn die Filtrair binnen een tot twee maanden in gebruik neemt. De nieuwe lijn zelf levert extra werkgelegenheid op.

Meerdere jubilarissen

Filtrair is gespecialiseerd in luchtfiltratiemateriaal voor de automobielindustrie (lakstraten) en de energiesector (stroomproducenten).

Naast Anand Koemar Karia kent Het Heerenveense bedrijf nog twee personen die er dit jaar veertig jaar werkzaam zijn. Dat zijn Kor van der Meulen uit Rottum en Dilaver Karaman uit Heerenveen. Zij zijn respectievelijk sinds 23 juni en 8 september 1980 werkzaam bij Filtrair.

(Tekst Jitze Hooghiemstra)