FOTO’S | 12,5 jaar Voedselbank Heerenveen: ‘Spijtig dat de Voedselbank meer dan ooit nodig is’

HEERENVEEN De Voedselbank Heerenveen bestaat dit jaar 12,5 jaar. Voorzitter Sjoerd Talsma gaat voor de Heerenveense Courant in op het ontstaan van de Voedselbank in Heerenveen en de maatschappelijke betekenis ervan.

Op 5 maart 2008 is in Heerenveen de Voedselbank opgericht. Dit betekent dat de Voedselbank Heerenveen inmiddels 12,5 jaar bestaat. Wat ooit begon met vijf voedselpakketten in een voormalige brandweerkazerne, is inmiddels gegroeid naar uitgifte van ruim 200 voedselpakketten.

De voedselbank dient derhalve als nooit tevoren haar doel om mensen te helpen die dat tijdelijk hard nodig hebben. We mogen vieren dat ons dit lukt met alle sponsoren en vrijwilligers. Het geeft een voldaan gevoel om samen met een fijne groep vrijwilligers iets nuttig te kunnen doen voor de samenleving. Het is spijtig dat de Voedselbank meer dan ooit nodig is.

De Voedselbank Heerenveen bedient de gehele gemeente Heerenveen, inclusief de dorpen Akkrum en Jubbega. waar vanuit Heerenveen met lokale vrijwilligers ook voedsel wordt uitgegeven.

Oprichters

De oprichters van de Voedselbank Heerenveen zijn Joost en Janneke Hiemstra, Henk en Wilma van der Leeuw en Hanneke Koopmans. Zij hebben daarna de voedselbank verder ontwikkeld.

Enkele jaren zat de Voedselbank in een tijdelijk pand aan de Sieger van der Laanstraat. In april 2016 verhuisde de Voedselbank, mede wegens strenge voedselveiligheidsregels, naar de Schans 17.

Sponsor eerste uur

Een zeer belangrijke voedselsponsor van het allereerste uur is de bakkersfamilie Boonstra. Bakker Roel Boonstra uit De Knipe en zijn broer Marten Boonstra, die een bakkerij heeft in Akkrum en Grou, helpen de cliënten al vanaf het eerste begin aan gratis brood van de beste kwaliteit.

Het brood van Bakkerij Boonstra wordt na sluitingstijd afgehaald door de Voedselbank.

Groei aantal sponsoren

Sinds 2008 is het aantal sponsoren gegroeid. Hierbij kunt u denken aan de gemeente Heerenveen, kerken, supermarkten, slagers en andere ondernemers die in natura of geld de voedselbank steunen.

Ook particulieren doneren geld of komen langs met groente en fruit uit de tuin. Daarnaast heeft de Voedselbank een samenwerking met SC Heerenveen en vindt er eens per jaar een inzameling plaats bij een thuiswedstrijd, met ook input van sponsoren.

Een belangrijk deel van het voedsel komt wekelijks binnen via het Regionaal Distributie Centrum Friesland in Drachten (RDC), met aanvoer vanuit landelijke voedselstromen georganiseerd door de Voedselbank Nederland.

Naast de voedselbank Heerenveen zijn er nog zestien andere Voedselbanken in Friesland aangesloten bij het RDC, waarvan Leeuwarden de grootste is met nu circa vierhonderd pakketten. Het totaal in Friesland ligt rond de 1600 pakketten. Daar worden ongeveer vierduizend monden mee gevuld.

Voedsel en Warenwet

Een belangrijk aspect bij de voedselvoorziening is dat Voedselbanken, niet anders dan supermarkten, zich moeten houden aan de regels van de Voedsel en Warenwet.

Het gaat daarbij om hygiëne van het pand en vrijwilligers. Ook is de houdbaarheid en temperatuur van voedsel aan deze regels gebonden. Eens per jaar vindt er een onaangekondigde externe audit plaats waarin de Voedselbank wordt getoetst of het kan aantonen dat ze volgens de regels handelen. Tot op heden is de Voedselbank Heerenveen daarin ruim geslaagd.

THT-datum

Voedselbanken mogen afhankelijk van het type product voedsel na de THT-datum (tenminste houdbaar tot) uitgeven. Dat komt goed van pas omdat supermarkten graag voor de THT-datum de producten uit de schappen willen hebben en vervolgens de producten aan de Voedselbank schenken.

In dat kader is het funest voor Voedselbanken dat supermarkten steeds vaker kiezen om producten tegen de THT-datum, met grote korting alsnog te verkopen, waardoor er dan voor Voedselbanken niets of nauwelijks meer iets overblijft. Voedselbanken, waaronder die van Heerenveen, kopen dus steeds vaker voedsel om toch een redelijk pakket te kunnen blijven samenstellen.

Corona

De preventie tegen corona volgens de richtlijnen van het RIVM is nu ook een belangrijke zaak voor Voedselbanken. Zo heeft de Voedselbank Heerenveen gekozen om de uitgifte op vrijdagmiddag over meer uren dan vroeger te verdelen zodat cliënten nu meer verspreid langs komen.

De anderhalve meter afstand tussen cliënten wordt gerealiseerd door een korte looproute van cliënten in het pand met een verschillende in- en uitgang, waarbij de controle van pasjes vanachter een scherm plaatsvindt.

De vrijwilligers lopen geheel gescheiden van cliënten in de Voedselbank achter gedoneerde winkelwagens, op minstens anderhalve meter afstand achter elkaar aan en verzamelen voedsel wat in de looproute staat opgesteld.

Aan het einde van de route worden de winkelwagens naast tafels neergezet, waarop cliënten veilig het voedsel in eigen tassen kunnen overladen.

Behoorlijk aantal cliënten

Het effect van corona is wat betreft de aantallen cliënten in Friesland nu nog niet echt meetbaar. Bij de Voedselbank Heerenveen is het aantal cliënten nu ruim tweehonderd en dat behoorlijke aantal cliënten is afgelopen jaar slechts geleidelijk iets toegenomen.

De te verwachten toename van cliënten die door corona hun inkomen verliezen kan dus nog komen. Voedselbanken hebben in het begin van de coronatijd wel erg veel last gehad van hamstergedrag van mensen, waardoor supermarkten geen voedsel overhielden.

Kwetsbare oudere vrijwilligers

Ook trok een aantal veelal kwetsbare oudere vrijwilligers zich terig sinds het uitbreken van corona. Ondertussen is het aantal vrijwilligers weer aangetrokken.

De Voedselbank Heerenveen is momenteel alleen nog op zoek naar schoonmaaksters die eens in de paar weken een paar uur in een ochtend of avond willen meedraaien.

Het wisselende aanbod van voedsel (landelijk of regionaal) is inherent aan wat in de voedselketen overblijft en de terugval in voedsel aanbod van enkele supermarkten is derhalve best zorgelijk.

Daarom zijn voedselbanken zeer dankbaar voor alle vormen van steun zowel in natura met voedsel, als ook financieel zodat voedselbanken alle cliënten kunnen blijven voorzien van een mooi voedselpakket.

(Tekst Sjoerd Talsma)