Gemeente Heerenveen schiet noodlijdende Foar Elkoar Sjop te hulp met eenmalige subsidie van 4000 euro

HEERENVEEN De gemeente Heerenveen is de noodlijdende Foar Elkoar Sjop van de stichting In Moaie Dei te hulp geschoten met een eenmalige subsidie van 4000 euro.

De weggeefwinkel van Heerenveen met kleding, meubels, speelgoed, linnengoed en onder andere servies verkeerde in grote financiële nood door de coronatijd. Doordat de nood bij mensen de afgelopen periode veel groter is geworden en de weggeefwinkel daardoor het cliëntenbestand fors zag groeien moest er geïnvesteerd worden om de Foar elkoar sjop aan te passen en om deze coronaproof te maken.

In de tussentijd droogden de inkomsten van de stichting helemaal op. ,,Ook onze donateurs kwamen in de problemen en de kosten gingen wel door en liepen zelf op waardoor we een huurachterstand kregen en geen andere uitweg zagen dan de Foar Elkoar Sjop te sluiten”, zegt Gosse Spiekhout, secretaris van de stichting In Moaie Dei en directeur van de Foar Elkoar Sjop

Op diverse subsidieaanvragen kwam volgens de stichting geen reactie. ,,Ook de coronaondersteuning werd voor onze stichting afgewezen. In het verleden hadden we al een subsidie bij de gemeente aangevraagd voor onze huisvestingskosten, maar dat was toen afgewezen. Dus wij zagen als bestuur financieel geen uitweg meer aan het enthousiasme en de inzet van onze vrijwilligers lage en ligt het zeker niet.”

Verzoek

Aanvankelijk meldde de weggeefwinkel dat de deuren per 1 augustus dicht zouden gaan. Vanuit de gemeente volgde daarop een verzoek om eenmalige subsidie aan te vragen.

,,En met inspanningen van de medewerkers van de gemeente en onze secretaris was de aanvraag binnen een paar weken goedgekeurd en zijn we voor nu even gered. Maar we blijven ondersteuning nodig hebben. We blijven namelijk groeien Zo werd in 2017 door 87 huishoudens gebruik gemaakt van de Foar Elkoars Sjop. In jun 2020 waren dat 349 gezinnen en dat aantal stijgt nog steeds.”

Ondertussen is de stichting bezig met een aanvraag voor structurele subsidie van de gemeente Heerenveen om zo het voortbestaan veilig te stellen.

,,Ook hebben we andere subsidiegevers aangeschreven en hopen wij donateurs te werven, anders komt het voortbestaan van de Foar Elkoar Sjop alsnog in de knoei.”

Doneren kan via NL74 RABO 0316 6294 21.